Europa

13-årig pige har reddet rekordmange liv ved organdonation

Da engelske Jemima Layzell døde i 2012, besluttede hendes familie efter mange overvejelser at donere hendes organer. Det har hjulpet rekord mange.

Efter en 13-årig pige døde i 2012 har rekord mange modtaget hendes organer. Billedet er fra en anonym transplantation. Foto: Manuel Balce Ceneta

I 2012 døde den 13-årige Jemima Layzell på børnehospitalet Bristol Royal Hospital i England. Hendes organer har nu reddet rekordmange mennesker i landet.

Det skriver The Telegraph.

Jemima Layzell døde af en udposning på en blodåre i hjernen. Ifølge The Telegraph kollapsede pigen, da hendes familie var ved at forberede en fest i anledningen af hendes mors 38-års fødselsdag. Fire dage senere døde Jemima Layzell.

I alt har otte personer modtaget et organ fra den 13-årige. Hendes nyrer, lunger og lever blev splittet og transplanteret til flere personer. Også hendes hjerte, tyndtarm og bugspytkirtel har reddet liv. Fem af de otte personer var børn.

»Vi vidste, at Jemima var villig til at blive donor efter en samtale om emnet blot få uger før hendes meget uventede død,« fortæller hendes mor Sophy Layzell til The Telegraph.

Beslutningen om at give organerne videre var dog svær for familien. Men med tanke på datterens udmelding vidste de, at det var det rigtigste at gøre.

De er derfor stolte over, hvor mange mennesker Jemima Layzell nu har hjulpet.

»Alle vil have, at deres børn er særlige og unikke, og det her gør os, blandt mange andre ting, meget stolte," udtaler Sophy Layzell.

En typisk organdonation resulterer gennemsnitligt i 2,6 transplantationer, skriver den engelske avis.

Ifølge NHS Blood and Transplant døde der sidste år 457 personer i England, mens de ventede på en transplantation. 14 af dem var børn. I Danmark døde der sidste år 29 personer, mens de stod i kø for et hjerte, en nyre, lever, lunger eller bugespytkirtel.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her