*

Europa

Britiske nynazister anholdt for terrorplaner

Antiterrorenheder har arresteret fire personer fra den nynazistiske gruppe National Action.

LONDON

Fire personer fra den nynazistiske og forbudte gruppe National Action er blevet anholdt for at planlægge og tilskynde terror. Det oplyser West Midlands Police, som dækker regionen omkring den britiske storby Birmingham.

Ifølge flere medier meddeler en talsmand for det britiske forsvarsministerium, at der er »et antal« soldater blandt de sigtede. Ministeriet oplyser desuden, at der er tale om soldater fra hæren, og altså ikke flåden eller flyvevåbnet.

De fire mænd er henholdsvis 22, 24, 32 og 24 år og kommer fra forskellige byer i Midtengland og Wales. Politioperationen har omfattet tre forskellige politidistrikters antiterror- og terrorefterretnings-enheder, men de fire formodede højreekstremister sidder nu alle fængslede på en unavngiven politistation under West Midlands Police.

Politiet oplyser, at anholdelserne var planlagte, og at offentligheden ikke har været i fare undervejs, hvilket kunne antyde, at man har grebet ind på et relativt tidligt tidspunkt.

Flere ejendomme er blevet ransaget i forbindelse med anholdelserne.

Gruppen National Action blev stiftet i 2013 og blev i december 2016 klassificeret som en forbudt terrorgruppe af det britiske indenrigsministerium.

Dog afslørede ITV News tidligere i år afsløret med skjult kamera, at nogle af medlemmerne stadig mødes, blandt andet på en højreekstremistisk træningslejr hvor der blev trænet kampsport.

National Action er jøde- og fremmedfjendsk og har anvendt hagekors i noget af sit materiale. Gruppen har også antydet, at det er i orden at slå ihjel som en del af den politiske kamp. National Action hyldede og forsvarede den mand, Thomas Mair, der i juni 2016 slog Labour-politikerne Jo Cox ihjel. Mair var overbevist racist og mente, at Jo Cox fortjente at dø, fordi hun skadede Storbritannien.

Både ITV News og avisen The Sunday Times har afsløret, hvordan medlemmer af National Action på forskellig vis bakkede op om mordet og sagde, at det var velfortjent.

Og opbakningen kom også helt åbent. I sin begrundelse for at forbyde National Action henviser  Indenrigsministeriet blandt andet til, at gruppen efter mordet på parlamentsmedlemmet Jo Cox tweetede, at nu manglede der bare 649 parlamentsmedlemmer - der er 650 parlamentsmedlemmer. Gruppen mente også, at Jo Cox ville have fyldt området Yorkshire, hvor hun var valgt, »med undermennesker«.

Den største terrortrussel i Storbritannien fortsat kommer fra islamistiske ekstremister, der ofte kaldes jihadister i den britiske debat. I maj kom det frem, at der er op til 23.000 potentielle jihadister i Storbritannien, som myndighederne enten aktivt overvåger eller har overvåget eller undersøgt.

Yderligtgående islamister stod bag tre angreb fra marts til juni i Storbritannien, nemlig i Westminister, i Manchester og i området ved London Bridge og Borough Market.

Men ved det fjerde af årets terrorangreb i Storbritannien menes motivet at være racistisk. En mand, Darren Osborne, kørte før sommerferien muslimer ned uden for en moske i London-bydelen Finsbury. Han havde på forhånd givet udtryk for racisme og fjendskab mod islam, og noget tyder på, at hans angreb var ment som en form for modreaktion mod de tre forudgående islamistiske angreb på britisk jord.

Der er intet offentliggjort om, at Darren Osborne skulle være medlem af National Action eller andre grupper, og hans familie understreger, at Darren Osborne led af psykiske problemer. Angrebet sårede flere, og en 51-årig muslim døde, men det er uvist om påkørslen alene var årsagen, da han tilfældigvis var kollapset og allerede var i gang med at få førstehjælp allerede, før bilen ramte ham.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her