Europa

Forældre sultede deres søn ihjel med helsekost

Sønnen havde aldrig været til lægen, fordi forældrene ikke fandt noget usædvanligt.

Den alt for lille Lucas døde syv måneder gammel af underernæring. Hans forældre lod ham leve af helsekost, indtil han vejede 4,3 kilo og åndede ud for sidste gang.

Det skete den 6. juni 2014 og er nu kommet frem i retten i Dendermonde mandag, skriver det belgiske medie Nieuwsblad.

»Det er svigt på alle måder. Hvis han har haft en normal vægt ved fødslen, så er fire kilo jo ikke meget mere end fødselsvægten. Det er en skrækkelig historie,« siger Christian Mølgaard, som er ekspert i børneernæring.

Forældrene ejer en helseforretning og valgte selv at made sønnen med produkter fra butikken. Ifølge anklageren diagnosticerede forældrene selv deres søn. De mente, at han både led af glutenintolerance og var allergisk overfor laktose.

Ernæringsekspert: Diæter giver børn et forskruet syn på mad

»Laktoseintolerance er ekstremt sjældent i den alder, det udvikles normalt først senere. Og modermælken er det mest laktoserige og mest naturlige. Så hele tankegangen virkelig forkert,« siger Christian Mølgaard.

Forældrene havde aldrig taget Lucas til lægen før. De valgte først at køre ham til en homøopatisk læge, da han var tæt på at dø. Lægen sendte dem direkte til et hospital, men Lucas døde, før de nåede frem.

Ifølge avisen var han stærkt afmagret og hans mave og tarme var helt tomme, da han blev undersøgt på hospitalet.

Anklageren i sagen beder om, at forældrene begge får halvandet års fængselsstraf.

Faren udtalte i retten, at de ikke havde bemærket noget usædvanligt og derfor ikke havde reageret før.

»Det er mærkeligt, at det kørte så langt ud, og hvis forældrene ikke har opdaget det. De må jo have kunnet se det,« siger Christian Mølgaard.

Lovforslag: Fængsel til forældre, som opdrager børn vegansk

Moren fortalte i retten, at Lucas' vægt var skiftende. Nogle gange tog han på, og andre gange tabte han sig, fortalte hun. Og forældrenes advokat, Karine Van Meir Venne, sagde i retten, at Lucas havde spiseproblemer. Han fik kramper, når han blev madet med flasken, og at forældrene havde prøvet flere forskellige alternativer som rismælk, boghvedemælk og quinoamælk.

»Rismælk har ikke noget med mælk at gøre, det er en risdrik og kan ikke erstatte den mælk, som bliver produceret af moren,« fortæller Christian Mølgaard.

Han forklarer, at små børn er voldsomt afhængige af at få de rigtige næringsstoffer, så de kan vokse. Og han understreger især, at vitaminet B12 ikke kan undværes. B12 findes kun i animalske produkter, som morens mælk, kød, mælkeprodukter osv.

»Det skal man ikke spøge med, når det er små børn. De er så afhængige af kosten de første år, hvor de skal fordobles vægten i løbet af 5-6 måneder. Det kræver en god ernæring,« siger han.

Christian Mølgaard fortæller, at de vigtigste tegn på, at et barn er underernæret kan findes i vægten og størrelsen. Hvis de to ting er normale, så burde der ikke være et problem i ernæringen. Derudover kan man altid holde øje med, om barnet er blegere end normalt eller sløv.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Børn har ret til et liv uden vold
Per Larsen, formand for Børnerådet | Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår | Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær for Red Barnet
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kommentar: Den 4. marts bliver en skæbnedag for Europa

Merkel har slidt sine partnere ned både ude og hjemme, og resultatet kan blive en simultan politisk krise.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her