Europa

Konge afslører: I 21 år har jeg været pilot for kommercielt flyselskab

Kongen har regelmæssigt fragtet passagerer rundt i verden.

Kong Willem-Alexander sammen med sin kone, Dronning Máxima.

Ganske vist har flyselskabet KLM en kongekrone i sit logo, og ganske vist er firmaets fulde navn "KLM Royal Dutch Airlines".

Alligevel har de færreste passagerer formentlig forventet, at der skulle sidde en sand kongelig i cockpittet.

Nu afslører den hollandske konge, Willem-Alexander, imidlertid, at han ikke "kun" har tjent som monark for 17 millioner hollændere.

I de seneste 21 har den 50-årige konge nemlig mindst to gange om måneden fløjet passagerer rundt i verden som co-pilot eller såkaldt gæstepilot hos KLM.

Han kalder flyvningen for sin »hobby«, der får ham til at fokusere på noget andet end sine royale forpligtelser for en stund.

»Du har et fly, passagerer og en besætning. Du har et ansvar for dem. Da kan frigøre dig fuldstændig fra dine egne problemer og fokusere på noget andet. Det er det mest afslappende ved at flyve for mig,« siger han til avisen De Telegraaf.

Det har længe været kendt, at kongen er uddannet pilot, men ikke at han regelmæssigt fløj for KLM.

Kongen afslører, at han sjældent er blevet genkendt af passagerer, men at nogle har hilst på ham, når han har gået igennem lufthavnen i Amsterdam iført sin uniform.

Som co-pilot har han ofte givet beskeder over højtaleranlægget, men da man som andenpilot ikke behøver at give sit navn, har de færreste genkendt ham.

Kongehusekspert: Prins Henrik har startet en helt ny trend

»De fleste lytter alligevel ikke,« som Willem-Alexander siger.

Nu har Willem-Alexander imidlertid indstillet flyvningen hos flyselskabet og efterlader foreløbigt kongekronen og navnet som de mest royale indslag hos KLM.

Det sker, fordi KLM ikke længere kommer til at bruge flytypen Fokker 70s, som kongen indtil videre har betjent.

Nu overvejer han at få træning i at styre et Boeing 737-fly, så han i fremtiden igen kan flyve for "Royal Dutch Airlines".

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Vestbredden i Luxor: Rejse mod det evige liv
Den egyptiske by Luxor ligger i et område, der emmer af ældgammel kultur og mytologi. Grave og templer opført til ære for konger, dronninger og embedsmænd kan kombineres med en tur på kamelryg langs Nilen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her