Eks-statsminister Fredrik Reinfeldt tror stadig på de åbne hjerter: Indvandring er godt

»Hvorfor fortæller I ikke sandheden om indtægterne og hvor godt, det har været for Sverige,« spørger Fredrik Reinfeldt.

Artiklens øverste billede
Tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt tror fortsat på, at indvandring er en økonomisk fordel. Arkivfoto: Marco Ugarte/AP

Det er over to år siden, at Fredrik Reinfeldt som daværende statsminister bad svenskerne om at åbne deres hjerter for de mange flygtninge fra bl.a. Syrien.

Året forinden havde Sverige bekendtgjort, at man ville give permanent opholdstilladelse til alle syrere, og effekten udeblev da heller ikke. Asyltallene steg med eksplosiv hast, og længe fastholdt også den efterfølgende statsminister Stefan Löfven, at Sverige skulle og kunne hjælpe et ubegrænset antal mennesker.

Siden er stemningen vendt, og regeringen har føjet adskillige stramninger til flygtningepolitikken, ligesom man har indført grænsekontrol.

Det svenske Migrationsverket har nedjusteret prognosen for antallet af forventede asylansøgere adskillige gange i løbet af året, og den seneste vurdering lyder på 29.000 i 2016.

Men Fredrik Reinfeldt tror fortsat på, at indvandring er positivt for Sverige, hvilket han argumenterer for i en ny bog.

»De, som er fjendtligt indstillede over for indvandring, anklager mig for ikke at fortælle sandheden om omkostningerne. Til dem siger jeg: Hvorfor fortæller I ikke sandheden om indtægterne?« siger han til Aftonbladet.  

Han fortsætter:

»Det er engang i mellem blevet sagt, at grunden til, at folk kommer til Sverige handler om, at nogle af os har talt om at åbne hjerterne og været "gode mennesker". Man siger, at vi skal vågne op, holde op med at være naive og se problemerne. Som om vi ikke gjorde det. De, som vil have en mere restriktiv indvandringspolitik, siger, at økonomien, pensionerne og jobbene er truet. Men uanset hvordan jeg vender og drejer det, når jeg gennemgår det eksisterende forskningsgrundlag, er der nærmest konsensus. At mennesker, som kommer hertil, gør økonomien stærkere og sikrer pensionssystemet på sigt.«

Partiet Moderaterne, som Reinfeldt var leder af, synes dog ikke at være på linje med den tidligere formand. Således har partiet ved flere lejligheder foreslået stramninger på indvandringsområdet, og nogle har sågar beskyldt partiet for at forsøge at overtage dele af Sverigedemokraternes politik.     

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.