JP's EU-korrespondent: Det bliver en tung og kompliceret skilsmisse, som kan blive grim

David Cameron kommer til Bruxelles, hvor han skal holde tale, men ikke kan give mange svar.

Artiklens øverste billede
Den britiske premierminister David Cameron annoncerede fredag sin afgang fra posten. Her ses han med sin hustru. Foto: Alastair Grant/AP

Det var sådan set meningen, at EU-topmødet skulle have handlet om lidt af hvert, og mens der nok skal blive en smule plads til andre emner, er det først og fremmest den britiske exit fra EU, som kommer til at dominere dagsordenen.

Tirsdag aften stiller den britiske premierminister - lidt endnu - sig op for at tale til de øvrige 27 stats- og regeringsledere, som er kommet til topmøde i Bruxelles.

»Her vil han fortælle om det hasardspil, som han har sat i gang og tabt, og hvor går vi hen herfra. Men der er mange ting, som de andre gerne vil vide, og som han ikke kan svare på, for han har på forhånd afvist, at han sætter den officielle skilsmisse i gang. Dog forlyder det, at han vil komme med en advarsel eller opfordring til sine kollegaer om, at EU i højere grad skal leve op til det, som folk gerne vil have,« fortæller Jyllands-Postens korrespondent i Bruxelles Heidi Plougsgaard.

David Cameron gjorde det allerede dagen efter folkeafstemningen klart, at han ikke agter at aktivere artikel 50 i Lissabon-traktaten og dermed sætte gang i de officielle udmeldelsesforhandlinger. Det vil han overlade til sin efterfølger, som forventes udpeget i september.

»Storbritannien æder al opmærksomheden. Det er en tung og kompliceret skilmisse, der ligger forude, og den kan blive lige så grim, som man kender det fra almindelige skilmisser,« lyder det fra Heidi Plougsgaard.

For selv om der er i første omgang er tale om en forberedende skilsmisseproces, vil man så småt komme ind på betingelserne for adskillelsen. Både hvad Storbritannien kræver, og hvad medlemslandene vil gå med til.

Den ledende figur i brexit-kampagnen og en af favoritterne til posten som ny premierminister Boris Johnson har understreget, at briterne fortsat vil få adgang til fællesmarkedet uden at være omfattet af den frie bevægelighed.

Men ifølge Heidi Plougsgaard er det ikke sandsynligt.

»Man ikke kan få alt hvad man vil have, bare fordi man holder en afstemning, hvis man gav efter for briterne 100 pct., ville man puste til nedbrydningen af EU.«

Til gengæld er de fleste ifølge korrespondenten villige til at finde en løsning, for man er fortsat interesseret i et samarbejde med Storbritannien.

»Én ting er at stille krav, noget andet er, hvordan vi kommer hen til en løsning. Ingen har prøvet det før, og det er 80.000 siders lovtekst, som skal skrives om. Det kan blive en vej frem med miner, som ikke er til at forudse.«

Mens der fra britisk side har lydt ønske om uformelle forhandlinger om fremtidens forhold mellem Storbritannien og EU, er det blevet afvist af de øvrige medlemslande, som fastholder, at det ikke sker, før artikel 50 er aktiviteret.

Dermed går en udmeldelsesproces i gang, som kan vare i to år, og første derefter kan man altså formelt set kigge på betingelserne for samarbejdet.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.