Professor: Cameron kan ende med at gå af

Størstedelen af briterne skal stemme for at forblive i EU, hvis David Camerons fortælling i historiebøgerne skal være positiv, mener professor.

Artiklens øverste billede
Det var David Cameron selv, der lovede folkeafstemning omkring EU tilbage i 2015. Et tæt valg vil efterlade ham med store problemer, mener en professor i statskundskab. Foto: Mindaugas Kulbis/AP

Torsdag skal briterne stemme om, hvorvidt Storbritannien skal forblive medlem af EU.

Folkeafstemningen er et løfte fra Storbritanniens premiereminister David Cameron, der lovede at give briterne lov til at stemme om EU-medlemskabet, hvis de stemte på ham som premiereminister ved valget i 2015.

David Cameron er selv tilhænger af, at Storbritannien forbliver som medlem af EU, men valgets meningsmålinger viser, at det bliver en tæt kamp mellem de to fløje.

Alligevel blev løftet fra Camerons side tilbage i 2015 anset af mange analytikere for at være et særdeles smart træk, der ville give Cameron en stor plads i britisk historie som den mand, der var i stand til at forene det Konservative Parti og forbedre Storbritanniens relation til EU.

Men nu kan udfaldet af valget altså vise sig at blive katastrofalt for den britiske premiereminister.

Sådan lyder det fra professor i statskundskab ved Københavns Universitet Peter Kurrild-Klitgaard.

»David Cameron får måske stadig en stor plads i den britiske historie, men ikke nødvendigvis den plads, han kunne tænke sig,« siger han.

For at David Cameron skulle gå over i historien som manden, der lagde debatten omkring EU i seng for et par år, forenede sit parti og forbedrede landets relation til Unionen, ville det kræve et stort ja til at forblive i EU, mener Peter Kurrild-Klitgaard.

Og det var da også det, der i sin tid var hensigten med folkeafstemningen og grunden til, at flere analytikere roste trækket.

Men Peter Kurrild-Klitgaard tror dog på nuværende tidspunkt ikke specielt meget på, at det bliver et stort ja. Og meningsmålingerne bakker ham op - et ja til EU får kun en lille sejr over et nej.

Derfor er valget på mange måder et nederlag for David Cameron, mener Peter Kurrild-Klitgaard. Uafhængigt af udfaldet.

»Hvis det ender med, at Storbritannien forlader EU, er jeg ikke i tvivl om, at David Cameron går af. Han vil fremstå som en politiker, der har taget en meget risikabel beslutning, og som har tabt på enhver tænkelig måde, både personligt og politisk,« siger han.

Samtidig vil en sejr - om end en lille sejr - til ja-siden stadig volde problemer for Cameron.

»Hvis det bliver en snæver sejr til ja-siden, vil det betyde, at der er en overvægt af de konservative vælgere, der har stemt imod deres egen premiereminister og imod partiledelsens anbefaling. Det vil efterlade et dybt splittet parti, og heller ikke her kan det udelukkes, at David Cameron måske vil vælge at gå af,« siger Peter Kurrild-Klitgaard.

Desuden er også det Konservative Partis politikere splittede, og bl.a. har Londons borgmester Boris Johnson ført kampagne for nej-siden.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.