Brexit: Jo Cox-faktoren kan blive afgørende for udfaldet

Tre dage før afgørelsen er der fortsat dødt løb mellem ja- og nej-tilhængere. Drabet på Labour-politikeren Jo Cox kan dog gøre udslaget, vurderer korrespondent.

Artiklens øverste billede
Den 41-årige Labour-politiker Jo Cox, der torsdag blev skudt og dræbt, blev fredag mindet uden for parlamentet i London. Valgkampagnerne, der siden drabet har været sat i bero, går mandag i gang igen. Foto: Matt Dunham/AP

Mandag melder meningsmålingerne fortsat dødt løb mellem tilhængere af et britisk farvel til EU og de, som ønsker at blive i unionen. Jyllands-Postens korrespondent i London, Henrik Thomsen påpeger, at drabet på den britiske Labour-politiker Jo Cox i sidste uge kan vise sig at blive afgørende for udfaldet af afstemningen torsdag.

For selvom den afdøde Jo Cox og den britiske premierminister David Cameron var politiske modstandere, var der én ting, som de var enige om. Nemlig at stemme for at blive i EU torsdag, forklarer korrespondenten.

»Der er kommet en ubekendt ind i valgkampen, som jeg vil tillade mig at kalde Jo Cox-faktoren,« siger han og uddyber:

»Tidligere på måneden skrev Cox et læserbrev, hvori hun skrev, at hun er uenig med premierministeren om det meste, men at hun er enig med ham i, at det er rigtigt at blive i EU. Og det er Cameron allerede begyndt at spille lidt på, men det har givet bagslag på Twitter,« siger Henrik Thomsen, der forklarer, at folk synes, at premierministerens opførsel er skammelig.

Det er derfor uvist, hvor mange ”sympatistemmer” mordet på Jo Cox vil resultere i. Men allerede torsdag eftermiddag kort efter nyheden om drabet på den 41-årige Labour-politiker ramte briterne, begyndte meningsmålingerne at tippe mod tilhængerne af at blive i EU, fortæller Henrik Thomsen:

»Før torsdag i sidste havde brexit-fløjen en fordel i meningsmålingerne, som viste en 48-52 føring til brexitterne. Men nogle af meningsmålingsinstitutterne konstaterede præcis kl. 14, at der kom et stemningsskifte, som vippede over mod remain-siden, idet at Jo Cox var en meget aktiv EU-tilhænger«.

Efter drabet torsdag blev kampagnebusserne kørt i garagen og valgkampen indstillet i respekt for Jo Cox. Det hul, som den midlertidige indstilling af valgkampagnerne efterlod, blev fyldt ud med indslag, der mindedes den afdøde politiker - og satte fokus på hendes politiske synspunker.

»Man har ikke kun fokuseret på, hvor fantastisk en person Jo Cox har været, men også på, hvad hun stod for. Og hun stod altså for internationalisering, fællesskab og for at blive i EU. Og derfor kan man sige, at remain-kampagnen har fået - sådan lidt kynisk sagt - et medløb i de dage, som den ellers ikke ville have fået,« forklarer Henrik Thomsen.

Op mod 20 pct. af de britiske vælgere er dog fortsat i tvivl om, hvor krydses skal sættes, og det skaber stor usikkerhed omkring meningsmålingerne. Det bliver tre lange døgn, påpeger korrespondenten.

Wembley Stadion i London lægger tirsdag rammerne om valgkampens største vælgermøde, hvor den konservative tidligere London-borgmester Boris Johnson anfører tilhængerne af at forlade EU. David Cameron, derimod, vil ikke deltage, da han forsøger at undgå den slags konfrontationer i det konservative parti.

»Cameron var selv på tv i går og forsvarede sig med næb og klør. Han kæmper også for sit eget politiske liv og eftermæle. Han var i kampform i går aftes og gjorde det ifølge de forskellige anmeldelser godt. Cameron siger også, at han selv må gøre det bedre i forhold til at få budskabet udover rampen.«

De to fløjes valgkampagner, der har været sat i bero siden drabet, starter mandag op på ny. Hver femte vælger er stadig i tvivl om, hvor krydset skal sættes på torsdag.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.