Europa

Fremadstormende tysk parti bliver svinet til: I hører ikke hjemme i et demokrati

Politikere fra andre partier giver over en bred kam Alternative für Deutschland skylden for fremmedhadet i Tyskland.

Beatrix von Storch fra Alternative für Deutschland (yderst til venstre) vurderer, at partiet også i fremtiden vil have en stor plads blandt vælgerne, fordi de andre borgerlige partier har rykket sig mod venstre. Foto: Michael Sohn/AP

De er fortalere for vold, intolerance og racisme og bærer en stor del af ansvaret for afbrænding af asylcentre og fremmedhad i Tyskland.

Den tyske politiker Robert Habeck, som er centrum/venstrepartiet Die Grünes spidskandidat til næste parlamentsvalg, bruger disse ikke særligt flatterende ord og vendinger til at beskrive politikerne i partiet Alternative für Deutschland (AfD), der efter søndagens valg i tre tyske delstater er gået voldsomt frem.

»NPD for bedrestillede« og »racister i fåreklæder«, kalder Robert Habeck ifølge avisen Die Welt AfD's politikere med hentydning til det stærkt højreradikale, nazist-lignende parti NPD, som flere delstater har klaget over til forfatningsdomstolen på grund af partiets fremmedfjendske politik.

Denne holdning står Robert Habec ikke alene med - flere andre politikere fra de større partier har udtrykt sig særdeles negativt om AfD's valgfremgang.

I tv-programmet Anne Will på tv-stationen ARD afviste den socialdemokratiske stedfortrædende formand Ralf Stegner og CDU's næstformand Ursula von der Leyen således søndag aften, at AfD skulle have nogen som helst løsninger på Tysklands udfordringer.

»Det er et ungt parti, som kun kommer med gamle svar,« sagde Ursula von der Leyen og tilføjede, at AfD er »mere tom snak end indhold«.

»De kommer med frygt og radikale holdninger og udnytter bekymringen i befolkningen. Man styrker ikke demokratiet, når man ikke kommer med løsninger, men i stedet hetzer flygtninge og foreslår ting, som i min optik ikke hører hjemme i et demokrati,« supplerede Ralf Stegner.

I delstaten Sachsen-Anhalt i det nordøstlige Tyskland stemte næsten hver fjerde tysker på det indvandringskritiske parti, mens AfD i de to andre delstater fik henholdsvis 12,6 pct. og 15,1 pct. af stemmerne.

AfD's europaparlamentariker og en af frontfigurerne på flygtningeområdet, Beatrix von Storch, har til ARD meddelt, at partiet har en stor plads blandt vælgerne, fordi de traditionelt borgerlige partier, bl.a. CDU, har efterladt et stort tomrum »på deres vej mod centrum-venstre«.

Fakta om Alternative für Deutschland

AfD er et nyt parti, som blev stiftet i 2013. Samme år fik partiet 4,7 pct. af stemmerne ved valget til det tyske parlament, hvilket på grund af spærregrænsen på 5 pct. ikke var nok til at skaffe det en plads i parlamentet.

I 2014 gik AfD til Europaparlamentsvalget med en meget EU-kritisk politik og opnåede 7,1 pct. af stemmerne, svarende til syv mandater i EU-Parlamentet.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her