*

Europa

Løkke: Vi har skitsen til en ”game changer”

Tyrkiet er parat til at tage alle flygtninge og migranter tilbage fra Grækenland. Forslaget er sød musik i mange europæiske lederes ører. Men det kommer ikke gratis. Målet er en aftale på et topmøde i næste uge.

Tyrkiet melder sig nu parat til at tage alle flygtninge og migranter tilbage, som forsøger at komme til Europa via Grækenland. Arkivfoto: Yorgos Karahalis/AP

BRUXELLES

Tyrkiet og EU’s 28 medlemslande har ved et fælles topmøde lagt brikkerne til en banebrydende aftale, som kan smadre menneskesmuglernes forretningsmodel og blive en ”game changer” for flygtningekrisen i Europa, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen natten til tirsdag efter et 12 timer langt topmøde i Bruxelles.

Helt afgørende har Ankara tilbudt EU en model, der er langt mere ambitiøs en det, der tidligere var lagt op til. Tyrkiet melder sig nu parat til at tage alle flygtninge og migranter tilbage, som forsøger at komme til Europa via Grækenland.

Det gælder »uanset, om de er økonomiske migranter eller folk på egentligt flugt, for simpelthen at tage et opgør med smuglernes forretningsmodel,« siger statsministeren.

»Man kan jo spørge sig selv, hvad ville tilskyndelsen være for en syrisk flygtning at betale 1.000 euro for at komme i en gummibåd til Grækenland, hvis det sikre resultat var, at man blev sat på en ny båd og blev returneret,« fortsætter han.

Det bliver nu op til EU-præsident Donald Tusk at få aftalen endeligt på plads frem til topmødet torsdag og fredag i næste uge. EU’s ledere har allerede accepteret at arbejde videre ud fra en liste med modkrav, som Tyrkiet også kom med, hvilket skabte mumlen i krogene om afpresning.

Trods talrige møder de seneste uger lagde premierminister Ahmed Davugtolu først kravene på bordet mandag morgen, hvilket overraskede mange stats- og regeringschefer. Flere var kommet flyvende til Bruxelles i forventning om, at EU var nær en aftale med Tyrkiet om at kunne returnere alle med undtaget af syrere, hvis de ikke havde behov for international beskyttelse. 

Set med Løkkes øjne er tyrkernes forhøjelse af prisen for at dæmpe flygtningestrømmen til Europa acceptabel. 

Tyrkerne kræver bl.a. visa-fri rejser i Europa for alle tyrkiske statsborgere fra slutningen af juni. Der skal åbnes nye forhandlingskapitler for optagelse i unionen. EU-lande skal også genbosætte én syrisk flygtning direkte fra Tyrkiet til Europa hvert gang Tyrkiet tager en syrer tilbage fra Grækenland. Desuden vil Ankara have 3 mia. euro ekstra senest i 2018 til at forbedre forholdene for de mere end 2,5 mio. syrere, som Tyrkiet huser. Europa har i forvejen lovet 3 mia. euro i 2016 og 2017.

Men Løkke medgiver, at prisen ikke er lige spiselig for alle.

»Derfor har vi i dag ikke en endelig aftale, men vi har konturerne af noget, som kan blive til noget,« siger han.

Ungarn gjorde f.eks. gældende, at Ungarn ikke har tænkt sig at tage flygtninge fra Tyrkiet.

Sverige var bekymret over, om aftalen overholder internationale konventioner, idet f.eks. syriske flygtninge reelt vil blive blokeret fra at søge asyl i Grækenland.

Cypern er på grund af spændinger over territoriale stridigheder med Tyrkiet imod at åbne nye forhandlingskapitler.

Men Lars Løkke Rasmussen påpeger, at der formentlig vil blive tale om ganske små tal for genbosættelse, idet returneringsaftalen fjerner incitamentet for at tage til Grækenland.

EU’s jurister har trods kritiske røster vurderet, at aftalen ikke vil være i strid med folkeretten, hvis Grækenland erklærer Tyrkiet for et sikkert land.

Løkke tror også, at åbning af kapitler, kan det ende med at være en fordel i forhold til at få en dialog med Tyrkiet om pressefriheden, som det senest i weekenden blev udstillet var under pres, da tyrkiske myndigheder tog kontrol med den regeringskritiske avis, Zaman.

»Nogle af de kapitler, som vi taler om at åbne, vil gøre det fuldstændig legitimt at komme i diskussion med Tyrkiet om nogle af de her ting,« siger Løkke, som generelt er optimistisk.

»Fik vi løst hele udfordringen i forhold til migrationskrisen. Nej. Kom vi tættere på. Ja, for så vidt at mødet var præget af en realisme, som jeg ikke har oplevet før i forhold til at lave et nedslag på det, som for alvor kunne blive en game changer.«

DF EU har lagt sig for fødderne af Tyrkiet med ny aftale

Det var også meldingen fra den tyske kansler Angela Merkel.

»Forslaget lagt på bordet fra Tyrkisk side, er et gennembrud, hvis den bliver gennemført,« sagde Merkel, som var den, der havde presset på for topmødet – ifølge iagttagere for at signalere til tyske vælgere, at hun har fået kontrol på flygtningestrømmen forud for valg i tre delstater næste søndag.

EU-præsident Donald Tusk konkluderede kort og godt, at »tiden med ulovlig migration til Europa er ovre.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Rejs hjem, og byg dit land op
Leif Høy,Horsens
I JP 12/12 (Indland) beklager Abdullah Alzein sig over, at der med de foreslåede stramninger af familiesammenføringsreglerne kan/vil gå op til fem år, før familien kan blive sammenført – i Danmark, forstås.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Flygtningekrise

Debat: Rejs hjem, og byg dit land op

Leif Høy,Horsens
I JP 12/12 (Indland) beklager Abdullah Alzein sig over, at der med de foreslåede stramninger af familiesammenføringsreglerne kan/vil gå op til fem år, før familien kan blive sammenført – i Danmark, forstås.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her