Forsker advarer om for mange mandlige flygtninge: Kan være farligt for kvinder

I aldersgruppen 16-17 år er kønsubalancen større i Sverige end i Kina, advarer amerikansk forsker.

Artiklens øverste billede
Nytårsnat i bl.a. Köln overfaldt snesevis af mænd, der ifølge politiet var af arabisk eller nordafrikansk herkomst, unge kvinder og begik i enkelte tilfælde voldtægt.

Billedet har været det samme over hele Europa.

Det er først og fremmest enlige, yngre mænd, som har haft held til at forlade deres hjemlande for at søge asyl i lande som Tyskland, Sverige og Danmark.

Således søgte 1.902 kvinder om asyl i Danmark i de første ni måneder af 2015, mens det samme gjaldt for 5.260 mænd.

Men udviklingen kan være farlig, lyder det fra den amerikanske professor Valerie M. Hudson Texas A&M University.

Hun har bl.a. skrevet en bog om Asiens kønsubalance, "Bare Branches: The Security Implications of Asia's Surplus Male Population", og i en artikel bragt i det amerikanske medie Politico advarer hun om, at Europa bør tænke på at balancere mellem kønnene, når det gælder flygtninge- og migrantkrisen. 

»Års forskning har vist, at mandsdominerede samfund er mindre stabile, fordi de er mere modtagelige over for højere niveauer af vold, opstand og mishandling af kvinder,« skriver Valerie M. Hudson.

Over for VG pointerer hun, at særligt Norden bør være opmærksom på denne fare.

»Verden ser mod de nordiske landene som ligestillingens højborg. Derfor er det helt ubegribeligt, at deres politikere virker som om, de ikke forstår hvilke enorme ændringer af kønsbalancen i samfundet, som deres immigrationspolitik fører til. Disse ændringer vil helt sikkert påvirke kvinderne i deres samfund negativt og kan udslette over 100 års hårdt arbejde for ligestilling.«

Med Sverige som skræmmeeksempel har hun regnet sig frem til, at kønsfordelingen, når det gælder de 16-17-årige, med 123 drenge til 100 piger på nuværende tidspunkt er skævere end i Kina. For selv om mange af de mandlige asylansøgere, som kommer til landet, ofte søger familiesammenføring og dermed også får flere kvinder til landet, gælder det ikke de uledsagede mindreårige, som stort set kun er drenge.

»I samfund med en meget højere andel mænd end kvinder, ser vi flere tilfælde af voldskriminalitet, tyverier, lovbrud mod kvinder og menneskehandel med kvinder. Vi ser også, at kvinder i disse samfund oplever muligheden for at bevæge sig i det offentlige rum som begrænset, fordi der udøves mere kriminalitet rettet mod dem,« siger Valerie M. Hudson til VG, som ikke ønsker at forholde sig specifikt til overgrebssagerne fra Köln nytårsnat.

Men medforfatter på Valerie M. Hudsons bog, Andrea den Boer fra universitetet i Kent, vurderer, at kønsbalancen i Tyskland, som på nuværende tidspunkt ligger på 109,4 mænd mod 100 kvinder, »kan skabe store problemer for Tyskland.«

»En vellykket integration, hvor de får job, mulighed for at bidrage til og deltage i samfundet og mulighed for familiesammenføring vil være helt centralt for, hvordan det går,« siger hun til VG.

Valerie M. Hudson peger mod Canada, hvor man har besluttet at modtage 25.000 flygtninge fra Syrien, men udelukker enlige mænd.

»Den canadiske tilgang bør granskes nærmere og måske inkorporeres af andre lande. For hvis kønsfordelingen er i balance i migranternes hjemlande, er det så ikke mærkeligt hovedsageligt at give asyl til mandlige migranter?,« skriver professoren i Politico, som hæfter sig ved, at det efterlader en overvægt af kvinder i hjemlandene.

Både Sverige og Tyskland har haft sager om overgreb mod piger og kvinder begået af mænd fra henholdsvis Afghanistan og Nordafrika. Sager, hvor politiet er blevet kritiseret for enten at skjule omfanget samt gerningsmændenes nationalitet eller for ikke at tage sagerne alvorligt. 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen