Europa

Tegnere og intellektuelle: Selvcensuren vokser i Frankrig

Terror: Efter terrorangrebet imod Charlie Hebdo er der opstået frygt blandt tegnere og i kulturlivet.

PARIS — Et år efter at to islamistiske terrorister dræbte 12 mennesker på avisen Charlie Hebdo, står det klart, at de ikke kun tog 12 liv. De fik også sat et alvorligt slag ind mod ytringsfriheden i Frankrig.

»De eneste, som rent faktisk benytter sig af ytringsfriheden, er under politibeskyttelse,« konstaterer journalist og tidligere ansat på avisen Caroline Fourest.

”De” er Charlie Hebdo. Da avisen efter attentatet bragte en tegning af profeten Muhammed på sin forside, blev den gengivet i store dele af pressen. Men siden har ingen andre aviser i Frankrig tegnet profeten.

I denne uges udgave er der hele to profet-tegninger i Charlie Hebdo. En af dem er signeret af Coco – Corinne Rey. Det har hun gjort før, og selv ikke angrebet i januar kan få hende til at holde op. Men det har bremset andre, mener hun:

»Nogle tegnere er bange for konsekvenserne.«

Chefredaktøren på ugemagasinet L’Express, Christophe Barbier, mener, der er ved at komme en form for selvcensur. Han sammenligner situationen med, da europæiske stormagter i 1938 lod Hitler få et stykke af det daværende Tjekkoslovakiet i håb om at bevare freden.

Teaterstykker og film er taget af

»I dag kan folk sige det samme: Vi holder op med at tegne Muhammed, så får vi ro. Men det er ikke rigtigt.«

Filosoffen Pascal Bruckner mener, at selvcensuren »regerer over alt«. Og det er der, mener han, to årsager til: Enten er man bange for sit liv eller for at ydmyge islam.

»Jihadisterne har på en måde vundet,« mener Pascal Bruckner.

Selvcensuren findes ikke kun i pressen. I årets begyndelse blev flere udstillinger, teaterstykker og film opgivet eller udskudt. Også stand-up-scenen er ramt, forklarede direktøren på det parisiske teater Rond-Point, Jean-Michel Ribes, for nyligt til L’Express:

»Oven på store ulykker burde der følge et godt grin. Men siden Charlie Hebdo [...] har humoren censureret sig selv.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Farlige ytringer skal ikke mødes med lovindgreb
Tyskland og Frankrig er inde på en glidebane, når de forsøger at imødegå hadefulde ytringer og falske nyheder med lovindgreb.
Forsiden lige nu
Om temaet

Den franske hovedstad Paris blev fredag den 13. november 2015 ramt af en række blodige terrorangreb.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her