Europa

Ungarn skærper kursen over for flygtninge med ny lov

Ungarns hær får med lovvedtagelse bemyndigelse til at bruge lette våben mod grænseoverløbere.

Soldater får ret til at benytte sig af lette våben for at udføre opgaven. Foito: Petr David Josek/AP

Ungarns parlament vedtager med to tredjedeles flertal en lov, der giver hæren og politiet udvidede beføjelser til at forhindre, at ulovlige indvandrere krydser grænsen.

Soldater får ret til at benytte sig af lette våben for at udføre opgaven.

Loven følger op på en anden lov, der blev vedtaget tidligere på måneden, som gør grænseoverløb til en kriminel handling, der kan straffes med fængsel.

Med lovvedtagelsen mandag understreges det, at hæren kan anvende gummikugler, tåregas og såkaldte pyrotekniske (brændbare red.) anordninger for at holde flygtninge og migranter ude.

Video: Ungarn indrykker også annoncer i libanesiske aviser

Premierminister Viktor Orbans nationalkonservative regering fik ved afstemningen støtte af det radikalt højreorienterede parti Jobbik, så loven kunne vedtages med 151 stemmer mod 12, mens 27 undlod at stemme.

I parlamentet sagde Orban, at politiet er ude af stand til på egen hånd at sikre Ungarns grænser til Serbien og Kroatien. EU-landet Ungarn er en del af det pasfrie europæiske Schengen-samarbejde.

Han konstaterede, at Ungarn har kontrol med den 175 kilometer lange grænse til Serbien, hvor Ungarn har opført et knap fire meter højt hegn hele vejen for at forhindre, at flygtninge og migranter uden tilladelse krydser grænsen.

- Vi kan forsvare det kroatiske stykke, men for at gøre det, har vi brug for, at hæren patruljerer sammen med politiet, sagde han.

Han lovede, at Ungarn vil handle på egen hånd, indtil EU finder en fælles løsning til at dæmme op for flygtningestrømmen.

Merkel og Hollande taler sammen til Europaparlamentet

- Europa er rigt, mens svagt. Det er den mest farlige kombination, som man kan tænke sig. Resultatet er katastrofalt. Fordi Europa ikke kan forsvare sine eksterne grænser, så er de interne grænser igen lukket.

- Vi er nødt til at gentænke mange europæiske opfindelser, institutioner og traktater. Men indtil vi gør det, så kan vi ikke sidde uvirksomme hen.

- Indtil EU-staterne handler som en enhed, så vil medlemsstaterne være tvunget at gå til yderligheder for at afværge denne brutale trussel, advarede han.

/ritzau/Reuters

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her