Ungarns ambassadør beder om forståelse: Vi er ikke klar til at leve med andre nationaliteter

Det kan være fint for andre lande at leve i multikulturelle og -etniske samfund, men ikke for Ungarn.

Artiklens øverste billede
Flygtninge og migranter på grænsen mellem Serbien og Ungarn protesterer mod det nye hegn.

"Vi mener, at det, som er på spil lige nu, er Europa, den europæiske livsstil og overlevelsen eller opløsningen af europæiske værdier og nationer, eller at de bliver ændret, så de ikke længere er til at genkende."

Sådan lyder det i en skrivelse, som den ungarske ambassade i København udleverede onsdag, hvor pressen var blevet inviteret til en briefing med ambassadør László Hellebrand.

Her fortalte han om, hvorfor Ungarn har opført det omstridte hegn på grænsen mellem Ungarn og Serbien - for at beskytte grænsen - og hvorfor man har indført en lov, som kan betyde fængselsstraf for de asylansøgere, som forsøger at krydse grænsen ulovligt eller ødelægger hegnet.

Her handler det ifølge ambassadøren om at presse flygtningene og migranterne til at bruge de lovlige grænseovergange, så de kan blive registreret og få behandlet deres asylsager i overensstemmelse med både Schengen- og Dublin-reglerne.

Ungarns ambassadør i Danmark László Hellebrand.

Men ambassadøren ønskede også at adressere spørgsmålet om kristendom, som ikke mindst blev aktuelt, da landets premierminister, Viktor Orbán fra det konservative parti Fidesz, i et indlæg i Frankfurter Allgemeine Zeitung skrev, at masseindvandringen kan true Europas kristne rødder.

Ved et efterfølgende pressemøde tilføjede han, at Ungarn ikke ønsker at leve med "konsekvenserne af at have mange muslimske samfund, som vi ser det i andre lande, og jeg kan ikke se nogen grund til, at nogen skulle tvinge os til at finde en måde at leve sammen på i Ungarn, som vi ikke ønsker."

László Hellebrand understreger, at det ikke er kristendommen som sådan, den ungarske regering ønskede at forsvare, men "de kristen-jødiske værdier i vores nation."

Han forklarer:

"Vi vil sandelig heller ikke blande os i, at andre EU-medlemslande har en anden kulturarv. Der er store medlemslande- og partnerlande, som har en imperialistisk fortid og en fortid som kolonier. Og de har i årtier og århundreder levet sammen med f.eks. afrikanere og folk, der har andre religioner og kulturer. Og disse lande er stærke nok til at have disse elementer i deres samfund. Nogle af EU-medlemslandenes fodboldhold afspejler det, og det er en værdi. Det har vi ikke noget problem med."

Men når det gælder Ungarn og Centraleuropa, er situationen en anden, lyder det.

"Vores nationer har ikke levet i lang tid sammen med andre nationaliteter i vores lande. Så vi beder om forståelse fra vores partnere for denne anderledes kulturelle position. Vi må forstå, at de centraleuropæiske lande blev befriet fra kommunismen for kun 25 år siden og er nu ved at opbygge de nationale værdier, så for dem er det vigtigt for at kunne skabe bedre liv i deres lande," siger ambassadøren, som håber, at ingen vil dømme Ungarn for det.

László Hellebrand fremhæver, at Ungarn både har et muslimsk samfund - en undersøgelse fra 2011 satte tallet på omkring 5.000, mens andre mener, at tallet er langt højere - og EU's tredjestørste jødiske samfund på 100.000, som får lov at gå i fred for overgreb, påpeger han.

Der har dog været rapporter om stigende antisemitisme de sidste år, ikke mindst i forbindelse med det højreradikale parti Jobbiks succes, hvilket har fået Viktor Orbán til at erklære nultolerance over for enhver hadefuld tale.

Natten til tirsdag trådte den ungarske lov om, at personer, der krydser grænsen ulovligt eller ødelægger det 175 km lange hegn vil blive anholdt og risikerer fængsel, i kraft.

Siden er 519 personer blevet anholdt, mens man har indledt straffesager mod 46. En irakisk mand er som den første blevet dømt efter lovgivningen. Han skal være blevet udvist fra Ungarn og bliver formentlig sendt til Serbien.

Samtidig fortæller flere internationale medier, at flygtninge og migranter fortsat hober sig op ved grænseovergangen i den serbiske by Horgos. Her håber de på at blive lukket ind i Ungarn, hvor politiet står klar med tåregas og vandkanoner.

Andre har dog valgt en alternativ rute, og for flere går turen nu i stedet igennem Kroatien, som har meddelt, at man vil lade flygtningene rejse frit.

Fra ungarsk side, understreger man, at grænsen ikke er lukket, men at asylansøgere skal benytte sig af de lovlige grænseovergange.

Her vil de blive lukket ind i et transitområde, hvor de vil blive spurgt, om de har søgt om asyl i nogle af de andre lande, som de er rejst igennem på deres vej.

Hvis det ikke er tilfældet, bliver de sendt tilbage til Serbien, der af Ungarn anses som et sikkert land at søge asyl i. Men hvis de har søgt og fået afslag på asyl i Serbien, vil sagen blive taget op til behandling og afgjort inden for maksimalt otte dage.

"Hvis de har krydset seks-syv lande, inden de når Ungarn, så kan de ikke påstå, at deres liv har været i samme fare i transitlandene," siger László Hellebrand, som mener, at man bør skelne skarpt mellem migranter og flygtninge.

Selvom 200.778 flygtninge og migranter hidtil har krydset den ungarske grænse i år, og 171.800 af dem har søgt om asyl i landet, har kun 300 fået det indtil videre.

Langt de fleste af asylansøgerne er dog rejst videre til andre lande, før deres sag er blevet afgjort.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.