Tyskland gruer for krympende befolkning
Tyskerne føder færrest børn i verden, og det kan føre til markant mindre arbejdsstyrke, siger tysk rapport.
Tysklands befolkning og arbejdsstyrke kan risikere at falde mærkbart i løbet af de næste 15-20 år.
Det viser en opgørelse foretaget af revisionsfirmaet BDO i samarbejde med Hamborgs Institut for International Økonomi (HWWI).
Med en fødselsrate på 8,2 i løbet af de seneste fem år har tyskerne "overhalet" japanerne som den langsomt reproducerende befolkning i verden, hvis man måler efter den såkaldte rå fødselsrate.
Ifølge denne målemetode er Tyskland det land i verden, hvor der fødes færrest børn per 1.000 mennesker i befolkningen.
BDO mener, at den faldende fødselsrate vil medføre, at arbejdskraften i landet vil være formindsket betragteligt, når vi når 2030.
På det tidspunkt vil blot 54 pct. af Tysklands befolkning være mellem 20-65 år, viser rapporten. Fra 2015 tilhører 61 pct af Tyskland den aldersgruppe.
"I den globale konkurrence vil det have betydelige negative konsekvenser for Tysklands attraktivitet og effektivitet som hjemsted for virksomheder," siger Prof. Dr. Henning Vöpel fra HWWI i en pressemeddelelse.
I Danmark har seniorforsker hos SFI Mogens Nygaard Christoffersen i en årrække beskæftiget sig med fødselstal. Han påpeger, at den lave fødselsrate i Tyskland kan have forbindelse med den økonomiske krise i hele Europa.
"I Tyskland har de haft sværere ved at omstille sig til krisen, end vi har. Vi har lavere arbejdstid, mere sikkerhed i jobbet og bedre mulighed for at få familielivet til at hænge sammen," siger Mogens Nygaard Christoffersen, der påpeger et klart symptom på det lave fødselstal.
"Vi ser forholdsvis mange hjemmegående husmødre i Tyskland. Det samme gælder i Japan, der også har meget lave fødselsrater. Det afspejler, at det er meget svært for kvinderne at få karriere og familie til at hænge sammen," siger han.
Advarselslamperne til trods, så maner den danske seniorforsker til besindighed når det kommer til de dunkle udsigter for det tyske befolkningstal og den skrumpende arbejdsstyrke.
Han minder om, at fødselstal kan være en særdeles uforudsigelig størrelse, og at det derfor ikke nødvendigvis er på sin plads at male fanden på væggen.
"Her i Danmark oplevede vi også meget lave fødselsrater i 1930'erne, og der spåede man også fald i befolkningen. Men man gættede forkert. Bl.a. kom der jo de store baby-boom generationer lige efter krigen, og det viser, at man ikke altid kan stole på prognoserne," siger han.