Europa

Forskere advarer om pres fra flygtninge

Tre fremtrædende forskere i befolkningsudvikling fra Danmark, Storbritannien og Holland forudser voldsomme flygtningestrømme til Europa i fremtiden og opfordrer EU-landene til at gå forrest for at få ændret FN’s Flygtningekonvention.

Den nuværende strøm af asylansøgere til Europa er kun ”et skvulp” i forhold til de flygtningestrømme, der kan komme i fremtiden. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn/Polfoto

Den nuværende strøm af asylansøgere til Europa er kun ”et skvulp” i forhold til de flygtningestrømme, der kan komme i fremtiden.

Det vurderer tre demografer, som har forsket i befolkningsudvikling i flere årtier.

Den danske demograf Poul Christian Matthiessen, professor emeritus fra Københavns Universitet, siger:

»På grund af befolkningsudviklingen, borgerkrige, fattigdom og social uro i flere lande i Afrika og i Mellemøsten vil vi opleve endnu større strømme af flygtninge til Europa i fremtiden. Det kan betyde et voldsomt pres på europæiske værdier som demokrati, ytringsfrihed og kønnenes ligestilling,« siger Poul Christian Matthiessen, som opfordrer europæiske politikere til at arbejde for at få ændret flygtningekonventionen fra FN, som blev til i 1951.

Demografen David Coleman fra Oxford University er enig:

»Der er brug for en radikal ændring af FN’s Flygtningekonvention. Den blev oprindelig lavet for flygtninge internt i Europa efter Anden Verdenskrig, men siden udvidet til at gælde flygtninge fra hele verden. De strømmer nu til Europa, så presset på kontinentet er allerede nu historisk højt og bliver endnu større i fremtiden.«

Professor Dick van de Kaa fra Amsterdam Universitet vurderer, at Europas aktuelle politik med som udgangspunkt at tage imod de flygtninge, der bliver smuglet hertil, er »den værst tænkelige politiske løsning«.

Danmark går ikke forrest

Men det bliver ikke Danmark, der går forrest for at få ændret på flygtningekonventionen, siger den socialdemokratiske retsordfører, Trine Bramsen:

»Det har vi ikke fokus på. I stedet skal vi arbejde på at styrke et europæisk samarbejde om at håndtere flygtningestrømmen.«

Formand for EU-Kommissionen Jean-Claude Juncker har bebudet, at asylpolitikken skal prioriteres højere i EU, og kommissionen ventes at komme med et udspil senere på året.

Det er i høj grad nødvendigt, siger formanden for tænketanken Migration Policy Institute, Demetrios Papademetrios:

»Flygtningestrømmen er et af de mest kontroversielle emner i Europa i dag. Det udfordrer Europa, men det eneste, Europa gør i øjeblikket, er at reagere på symptomerne.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Flere muligheder for ophold til somaliere
Merethe Nord Philip, kontorchef, Udlændingestyreslsen
En læser, Poul Riisgaard, spørger 16/1, hvorfor en somalisk flygtning skal tjene mere end en offentligt ansat akademiker for ikke at miste sin opholdstilladelse.
Debat: Et kompromis mellem flygtningsynspunkter
Situationen omkring flygtninge med midlertidig opholdsstatus og deres adgang til at arbejde er tilsyneladende gået i hårdknude.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Flygtningekrise

Debat: Et kompromis mellem flygtningsynspunkter

Situationen omkring flygtninge med midlertidig opholdsstatus og deres adgang til at arbejde er tilsyneladende gået i hårdknude.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her