Annonce
Europa

Svensk kapløb om Nordeuropas højeste bygning

Fra 2019 kan man bo på i 237 meters højde på 75. etage i Stockholm.

Illustration: SSM

Højhuse i Norden

De tre højeste eksisterende og planlagte bygninger i Norden:

  • Tellus Tower, Stockholm: 237 m (2019)
  • Polstjernan, Göteborg: 230 m (2019)
  • Turning Torso, Malmö: 190 m

Danmarks højeste beboelsesejendom er Domus Vista på Frederiksberg, der måler 102 meter.

LINK: De højeste bygninger i Europa

Svenskerne kan ikke få det højt nok. I forvejen har Malmø Nordens højeste bygning med Turning Torso på 190 meter, men nu er der to nye skyskraber-projekter på vej, som når endnu højere op.

I Stockholm er det planen, at beboelsesejendommen Tellus Tower skal nå op i en højde på 237 meter, når bygningen står færdig i 2019.

Men i Göteborg er højhuset Karlavagnstornet også på vej fra tegnebrættet til betonkanonen, og her er det planen at bygge op til 230 meters højde. Måske bliver det endnu højere, antyder projektgruppen bag højhuset, og måske vil det endda overgå de 237 meter i Stockholm.

Karlavagnstornet får en markant placering på havnefronten i Göteborg. Foto: Serneke Group

"Rent konstruktionsmæssigt kan det lade sig gøre at sætte nogle flere etager på, men højden er mindre vigtig end kvalitetsaspektet. Vi skal have det bedste hus, ikke nødvendigvis det højeste," sagde Björn Siesjö fra arkitektjuryen bag byggeriet til Göteborgposten, da projektet blev fremlagt.

LINK: Mere info om Tellus Tower i Stockholm

LINK: Info om Karlavagnstornet

Når de to højhuse står færdige i 2019, vil Sverige dermed være hjemland for de tre højeste bygninger i Norden samt den højeste bygning i Nordeuropa, hvis man ser bort fra Rusland.

Tellus Tower vil måle 237 meter, når det står færdigt i 2019. Men måske er det på det tidspunkt ikke engang Nordens højeste bygning. Illustration: SSM

Tellus Tower skal bygges på Telefonplan midt i Stockholms "Creative District" og får 700 "egoistlejligheder" til en eller to personer på 75 etager. Bygningen er tegnet af den prisvindende svenske arkitekt Gert Wingårdh, som på spektakulær vis opererer med gulv-til-loft panoramavinduer, som giver en eventyrlig udsigt over Stockholm.

Byggeriet er udviklet og projekteret af byudviklingsselskabet SSM.

I Göteborg bliver Karlavagnstornet fyldt med boliger, skriver News Øresund. I de nederste etager kommer der butikker og kontorer, og på toppen vil der være en udsigtsplatform for offentligheden.

Göteborgs nye vartegn projekteres og bygges af Serneke Group, og bygningen er tegnet af det amerikanske arkitektfirma Skidmore, Owings & Merrill (SOM), som har tegnet seks af verdens 15 højeste bygninger.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her