Islandsk vulkan flytter sig
Forskere er overraskede over bevægelsen. Bardabunga-vulkanen har retning mod en anden vulkan
Der er gang i undergrunden omkring Bardabunga-vulkanen i det østlige Island. Normalt registreres der omkring 100 mindre jordskælv om ugen, men siden lørdag har der været cirka 8.000.
De mange rystelser kan være tegn på et kommende udbrud. Det fik i weekenden det islandske meteorologiske institut til at hæve alarmniveauet til rød, det højest mulige niveau.
Alarmen og to kraftige jordskælv på over 5 på richterskalaen skabte i weekenden stor opmærksomhed. Hvis vulkanen gik i udbrud, ville det nemlig ske under Vatnajökull-gletsjeren. I 2010 lukkede et lignende udbrud ned for flytrafikken i Nordeuropa.
Vulkanens magma bevæger sig i sprækker i undergrunden, og det ser ud til, at Bardabunga er ved at skifte adresse. I løbet af søndagen bevægede den sig 10 kilometer. Desværre er den nye nabo vulkanen Askja.
"Magmaen har retning mod Askja, som er et andet vulkansk system. Den er lige nu 25 km fra centret af vulkanen. Hvis magma fra Barbabunga kommer ind i Askja, vil det kunne sætte et udbrud i gang," forklarer Rikke Pedersen, administrationschef på Nordisk Vulkanologisk institut i Island
Hun har holdt et vågent øje med aktiviteterne i og omkring Bardabunga, og hun er overrasket over den seneste udvikling.
"Vi bliver nødt til at revurdere vores opfattelse af Bardabunga på grund af denne her hændelse. Den bevæger i et andet sprækkesystem end der, hvor den hører til," siger hun.
Rikke Pedersen understreger, at magmaen i løbet af mandagen ikke har flyttet sig tættere på Askja-vulkanen, og at det er umuligt at spå om, hvordan Bardabunga vil opføre sig.
Hun fortæller, at der på Island opereres med mange forskellige scenarier for Bardabungas fremfærd. Det bedste, der kan ske, ville ifølge hende være, at Bardabunga gik i udbrud nu, mens den befinder sig væk fra gletsjeren og Askja.
"Det ville blive et lavaudbrud med begrænset effekt, og det vil ikke skabe de store problemer for flytrafikken eller for befolkningen på Island."
Rikke Pedersen vil ikke gå i detaljer med de værste scenarier, der opereres med.
"Dem er der flere af, men jeg vil ikke råbe ulven kommer, af hensyn til de folk der bor i området," forklarer hun.
Askja har ifølge Rikke Pedersen "potentiale til store udbrud", og en situation, hvor magmaen fra Bardabunga når hen til Askja og udløser et udbrud, vil ifølge hende være et af de værre scenarier.
Et eventuelt udbrud i Askja vil være af en anden type end udbruddet i 2010, idet det ikke vil ske under en gletsjers tykke lag af is. Det vil dog stadig kunne have store konsekvenser.
Det sidste store vulkanudbrud i Askja fandt sted 29. marts 1875. Aske fra udbruddet blev dengang fragtet med vinden over Atlanterhavet og faldt ned over Skandinavien.
Sidste udbrud i Bardabunga var i 1910.