Polen og Litauen kræver hastemøde i Nato

Polen og Litauen vil indkalde ministre til møde i Nato med henvisning til at landet føler sig truet.

Artiklens øverste billede
Artikel fire giver ingen garanti for handling, men regnes for at være et vigtigt diplomatisk værktøj, som Natos 28 medlemslande kan påkalde sig, hvis de føler deres sikkerhed eller territoriale integritet truet.

Dagen efter at Nato-landenes faste ambassadører i Bruxelles holdt hastemøde om situationen i Ukraine, lægger Polens præsident, Bronislaw Komorowski, mandag op til, at der også holdes et møde på ministerniveau i henhold til Atlantpagtens artikel fire.

Den polske præsident er ifølge det polske nyhedsbureau PAP utilfreds med, at søndagens møde blev indkaldt direkte af generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i stedet for at være det artikel fire-møde, som han og hans premierminister havde lagt op til.

Kun brugt to gange

Nato kan mandag eftermiddag ikke bekræfte, at den formelle anmodning er modtaget.

Et artikel fire møde vil som regel komme hurtigt i stand, så snart anmodningen er modtaget.

Mens Natos artikel fem - den såkaldte musketered om gensidig forpligtelse til at forsvare hinanden - kun har været anvendt en enkelt gang, nemlig efter terrorangrebene i USA 11. september 2001, har artikel fire kun været brugt to gange.

Artikel fire giver ingen garanti for handling og er kun et løfte om "konsultationer" i Nato-kredsen.

Et vigtigt værktøj

Men artiklen regnes for at være et vigtigt diplomatisk værktøj, som Natos 28 medlemslande kan påkalde sig, hvis de føler deres sikkerhed eller territoriale integritet truet.

Den blev første gang anvendt i 2003, da Tyrkiet bad om konsultationer i Nato med henvisning til opbygningen i Tyrkiets naboland Irak.

Dengang blev resultatet "Operation Display Deterrence", hvor Nato sendte overvågningsfly og et missilforsvarssystem til Tyrkiet. Operationen var begrænset til tyrkisk territorium og var klart defineret som territorialforsvar.

Den anden gang, artikel fire har været i brug, var i juni 2012, hvor Tyrkiet fik Natos hjælp til at opstille Patriot-missiler for at beskytte sig mod eventuelle angreb fra Syrien.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen