Tyskland og Frankrig i aflytningsopgør med USA

Danmark holder sig i baggrunden og vil ikke deltage, når landene vil have klarhed over aflytningerne.

Artiklens øverste billede
Angela Merkel og Francois Hollande vil have klarhed over de amerikanske aflytninger.

Bruxelles

Tysklands kansler Angela Merkel og Frankrigs præsiden tFrancois Hollande danner europæisk spydspids i et opgør med USA om aflytning af europæiske statsborgere.

Under middagen på EU-topmødet i Bruxelles meddelte Frankrig og Tykland, at de vil indlede bilaterale møder med USA for at  får klarhed over aflytningsafsløringerne, som omfatter aflytning af omkring 70 mio. telefonsamtaler i Frankrig og den tyske kanslers egen mobiltelefon.

Andre EU-lande har mulighed for at tilslutte sig, men det bliver uden Danmarks deltagelse:

"Jeg har forståelse for, at de to lande vil reagere, men i Danmark har vi ingen oplysninger, som giver grund til at tro, at amerikanske efterretninger har været rettet mod danske interesser. Det gælder også min telefon. Der er ikke grundlag for, at Danmark tilslutter sig det fransk-tyske initiativ. Vi har et godt og tillidsfuldt samarbejde med amerikanerne," sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et pressemøde i Bruxelles.

God grund til en opringning

Før topmødet forklarede Helle Thorning-Schmidt, at hun kun kendte sagen om aflytningen af Angela Merkels mobiltelefon fra medierne. Under mødet havde hun haft lejlighed til at høre Merkels egen udlægning.. 

"Nu kender jeg historien fra Merkel selv, og der har derfor været god grund til at ringe til Obama," lød det fra Helle Thorning-Schmidt med henvisning til, at Angela Merkel allerede onsdag reagerede på oplysningerne ved at ringe direkte til den amerikanske præsident.

Angela Merkel begrundede initiativet med, at det ikke er acceptabelt at spionere mod sine venner. Hensigten er, at Frankrig og Tyskland skal opnå enighed med USA om fælles retningslinjer. Resultatet af bestræbelserne skal fremlægges inden årets udgang.

Gensidig tillid og respekt

EU's stats- og regeringschefer vil i løbet af fredag blive endeligt enige om en tekst, hvori de fastslår, at de tætte forbindelser mellem Europa og USA er vigtige, men at et partnerskab også er baseret på gensidig tillid og respekt.

Samtidig opfordrer de til, at den amerikansk-europæiske arbejdsgruppe, som ser på afsløringerne af, at NSA har aflyttet europæiske institutioner, gør hurtige fremskridt.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.