5 mio. illegale indvandrere gjort lovlige
Indvandring: 5 mio. illegale indvandrere har fået lov at blive i EU. 2-4 mio. bor her stadig illegalt.
AARHUS/BRUXELLES
Mens europæerne de seneste 15 år har ført en ophidset diskussion om, hvor mange asylsøgere hvert enkelt land skal modtage, har op mod fem gange så mange illegale indvandrere som asylmodtagere fået lov at blive.
Ifølge tal fra den amerikanske tænketank Migration Policy Institute har over 5 mio. illegale indvandrere fra 1996 til 2011 fået lovligt ophold gennem særlove i de enkelte EU-lande. Italien, Grækenland og Spanien har hver givet opholdstilladelse til over 1 mio. illegale indvandrere. I samme periode er der ifølge tal fra Eurostat og FN’s Flygtningehøjkommisariat, UNHCR, i EU givet asyl til godt 1 mio. flygtninge.
Indsatsen mod illegal indvandring skal strammes, hvis misforholdet skal ændres, mener Demetrios Papademetriou, formand for Migration Policy Institute:
»Problemet er, at ingen sætter tallene ind i et større billede. Der er brug for bedre grænsekontrol, at ulovlige immigranter bliver sendt hjem, og at der bliver brugt flere ressourcer på at bekæmpe menneskesmugler-syndikater. Ellers signalerer man til andre, at de bare skal komme.«
Seniorforsker Hans Lucht fra Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, mener, at tallene viser den uafklarede holdning til indvandring i EU:
»Det viser den vægelsindede europæiske holdning til papirløse migranter. På den ene side vil man ikke have dem ind i EU, på den anden siden lovliggør man dem i stort antal af humanitære eller økonomiske årsager. Det sker hele tiden,« konstaterer Hans Lucht.
Britta Thomsen, socialdemokratisk medlem af EU-Parlamentet, tror, at tallene er endnu højere. Men det er ikke noget, som EU kan eller skal blande sig i, mener hun.
»Det er et langt større problem, at Europa stadig har millioner af illegale indvandrere, som ikke har adgang til hospitaler, skoler eller betaler skat. De bør enten sendes ud eller gøres lovlige,« siger Britta Thomsen, der i næste uge vil fremlægge forslag i EU-Parlamentet om at slå hårdt ned på arbejdsgivere, der ansætter illegale indvandrere.
Mellem 2 og 4 mio. skønnes fortsat at opholde sig ulovligt i EU.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Morten Bødskov (S).