Er EU ved at sælge folkestyret?
EU’s ledere har forsømt at fortælle borgerne, hvor de er på vej hen, advarer flere eksperter.
København/Bruxelles
De europæiske ledere forsømmer at tage hånd om debatten og få de europæiske borgere med på vidtgående forslag om politisk og økonomisk integration i EU, lyder advarslen fra den tidligere topembedsmand i EU ambassadør Niels Ersbøll:
»Regeringscheferne har ikke tilstrækkeligt forstået, at man skal kommunikere med de vælgere, som man repræsenterer. Hvis ikke de ændrer adfærd, vil borgerne reagere mod, hvad de ser som et gammeldags topstyret samfund,« siger han.
Niels Ersbøll afviser, at de folkevalgte politikere i EU-Parlamentet kan løfte ansvaret for debatten:
»De eneste kilder til at vide, hvad der foregår omkring de overordnede beslutninger om økonomi, er regeringscheferne,« fastslår han.
Forbehold sætter grænse
Kritikken deles af eksperter, som har fulgt krisen:
»Uanset krisens alvor er tiden kommet til at sige stop og kræve, at der ikke sker mere integration uden mere folkelig forankring,« lyder budskabet i en analyse fra direktør Daniel C. Thomas, Det Europæiske Institut på universitetet i Dublin. I Danmark trøster udenrigsminister Villy Søvndal (SF) sig med, at de danske forbehold sætter en naturlig grænse for, hvor langt Danmark kan integreres i EU:
»Det er helt afgørende vigtigt at have borgerne med, og på det punkt er det rigtig rart at vide, at Danmark har den sikkerhed, at vi har et forbehold på, hvor langt vi vil gå i det økonomiske samarbejde,« siger han.
V: Politikere må gå forrest
Formanden for Folketingets Europaudvalg, Eva Kjer Hansen (V), mener, at regeringen gemmer sig bag forbeholdet.
»Hvis ikke politikerne går foran og fortæller, hvad, de mener, er i Danmarks interesse, så får man aldrig en folkelig debat,« siger hun.
Barroso: Drastiske ændringer
EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, forudser, at der vil ske drastiske ændringer i EU, og at der skal findes nye måder at samarbejde med de nationale parlamenter på:
»Beslutninger om dybere økonomisk og finanspolitisk integration medfører store forandringer i den måde, borgerne bliver regeret på, og i den måde, som deres skattekroner bliver brugt på. Større demokratisk ansvarlighed og legitimitet er helt afgørende,« mener han.
Flere eksperter advarer om, at de mange initiativer der tages for at redde euroen, samtidig truer demokratiet.
EU's ledere har forsømt at fortælle borgerne, hvad de har gang i, lyder kritikken.
Kan det betyde, at borgerne i EU-landene vil vende sig mod hele EU-projektet?
Hvad mener du?