Polen: Vågn op, Nato. Rusland er på spil

Før et Nato-topmøde tirsdag advarer Polens premierminister om Ruslands fremfærd. Det er blodig alvor for Europa, mener han.

Artiklens øverste billede
Polen har tusinder af soldater og politifolk til grænsen mod Hviderusland for at stoppe migrantstrømmen. Den konflikt spiller Rusland også en rolle i, mener Polen. Foto: REUTERS/Lukasz Glowala

Tirsdag skal ministre fra Nato mødes, og de kan ikke komme uden om at tale om bjørnen i lokalet: Rusland.

Det er den klokkeklare melding fra Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, til BBC.

Han mener, at det er på høje tid, at Polens forsvarsallierede »vågner op« og »lægger to og to sammen« i forhold til det, han kalder Ruslands forsøg på at destabilisere EU.

Morawiecki mener, at en kombination af flere ting gør det klart, at Rusland forsøger at så splid mellem de europæiske allierede og ændre den geopolitiske orden.

Han hænger sin hat på tre aktuelle konflikter, hvor den ene af dem er migrantkrisen på Polens egen grænse til Hviderusland. Her beskylder Polen og de øvrige EU-lande åbent Hvideruslands enerådige leder, Aleksandr Lukasjenko, for at styre migranter mod grænserne til Litauen og Polen som gengæld for sanktioner mod styret.

Den konflikt er Rusland i allerhøjeste grad en del af, siger Morawiecki. Han mener, at det er tydeligt, at Lukasjenko er understøttet af sin »overordnede«, Ruslands præsident Vladimir Putin. Senest har Rusland da også afholdt en større militærøvelse i Hviderusland grænsen til Polen, hvor migrantkrisen udspiller sig.

Polen ser ligeledes mod den årelange konflikt i Ukraines grænseland til Rusland. Her har Rusland i forvejen annekteret Krim-halvøen og støtter separatister i en anden tidligere ukrainsk region, og i disse dage er der atter rapporter om øget russisk troppeaktivitet nær grænsen.

»Der kunne for eksempel ske slemme ting i Ukraine, eller der kunne opstå et nyt stort migrantproblem for hele Europa,« siger Mateusz Morawiecki. om Ruslands tilbøjeligheder.

Polen advarer blandt andet om Ruslands direkte fremfærd ved grænsen til Ukraine og mere skjulte rolle i migrantkrisen ved grænsen mellem Hviderusland og Polen. Her ses ukraniske styrker aktiveret i en øvelse nær grænsen til Hviderusland. Foto: REUTERS/Gleb Garanich

Et sidste argument, premierminister Morawiecki bringer til torvs, er sit lands egen aktuelle konflikt med EU om landets juridiske reformer og konflikt med EU-domstolen. De sager, mener Mateusz Morawiecki, bliver overdrevet - og det skyldes blandt andet russisk propaganda:

»Når man lægger alle brikkerne i puslespillet sammen, ser det ikke pænt ud.«

Nato-topmødet finder sted i den lettiske hovedstad Riga senere tirsdag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen