Mette Frederiksen har drøftet stenkast med svensk statsminister: »Det er jo livsfarligt, det der foregår«
Svensk politi efterforsker i øjeblikket 60 anmeldelser om mulige stenkast mod især danske biler på en motortrafikvej i Sverige.
De mange stenkast rettet mod især danske biler i Sverige har vakt statsminister Mette Frederiksens opmærksomhed.
Hun har drøftet episoderne med sin svenske kollega, Stefan Löfven. Det fortalte hun fredag til fremmødte journalister i forbindelse med EU-topmødet i Bruxelles.
»Det er rigtig, rigtig ubehageligt, det vi ser med stenkast,« sagde Mette Frederiksen.
Torsdag eftermiddag havde svensk politi modtaget 60 anmeldelser om mulige stenkast mod danske køretøjer siden april.
Langt hovedparten af bilerne har været dansk indregistreret, og de fleste tilfælde er sket på motortrafikvejen E65 mellem Malmø og Ystad. Det er en rute, som mange danskere benytter, når de skal med færgen fra Ystad til Bornholm.
»Jeg forstod allerede i går, at den svenske regering flytter politiressourcer til området for at komme til bunds,« sagde Mette Frederiksen fredag.
Samtalen mundede ifølge Mette Frederiksen ud i både forundring og bekymring.
»Det er jo livsfarligt, det der foregår.«
Også Holstebro Turistbusser og Bornholmerbussen mellem Ystad og København har de seneste uger fået skader fra sten ifølge TV2 Bornholm. Onsdag aften anmeldte en bilist desuden, at hans bil var blevet ramt af noget på E6 nær Øresundsbroen på vej mod København.
Svensk politi har primært fokus på E65, hvor man har været synlig med patruljer de seneste dage og sendt droner i luften. Imens laver man analysearbejde for at få fat i en eller flere eventuelle gerningsmænd.
Politiet har ikke delt med offentligheden, om man har teorier om et motiv eller andre spor at gå efter.
Sveriges socialdemokratiske justitsminister, Morgan Johansson, vil have hændelserne stoppet. Han og de svenske myndigheder tager sagerne meget alvorligt, sagde han torsdag i en skriftlig kommentar.
Politimyndighedens nationale operative afdeling, Noa, er involveret, oplyste justitsministeren.
»Politiet i Trelleborg og Ystad prioriterer dette, har styrket overvågningen af den aktuelle strækning og træffer også andre foranstaltninger for at spore og pågribe gerningsmanden eller gerningsmændene.«
Episoderne får nogle danskere til at vælge alternative ruter til Bornholm.
Hos Bornholmslinjen har man i forbindelse med sagerne fået »ganske få« forespørgsler fra bekymrede borgere om at flytte deres afgang fra Ystad til Køge.
»Vores udfordring er, at Køge-ruten primært er fragt, og det er der rigtig meget af i hverdagene, og det betyder, at vogndækket er fyldt op,« forklarer Jesper Maack, PR- og Kommunikationschef hos Molslinjen.