Her er de lande, som EU finder sikre at lukke borgere ind fra

EU har sat navn på 15 lande, hvor EU-landene trygt kan lade borgere indrejse fra. Et enkelt land er på vippen - hvis det åbner for EU-borgere.

Artiklens øverste billede
Grækenland pressede på for at få EU's liste udvidet, så landet kan få gang i sin skrantende turisme. Foto: Sakis Mitrolidis/AFP

Mens smittetallet på verdensplan er stigende, så er der lande, hvor smittetallet nu er så lavt, at det er sikkert at lade borgere herfra rejse ind i EU fra den 1. juli.

Helt præcist er der tale om 15 lande, der er kommet på EU's liste over "sikre" lande.

Det skriver The Guardian.

EU mener, at det er sikkert at lade borgere fra Algeriet, Australien, Canada, Georgien, Japan, Montenegro, Marokko, New Zealand, Rwanda, Serbien,  Sydkorea, Thailand, Tunesien og Uruguay komme ind i EU.

Til gengæld er der på listen ikke fundet plads til hverken Rusland eller USA. Heller ikke Kina er at finde på listen, men det kan det hurtigt komme, hvis det ellers vil gengælde "velkomsten" ved at lukke EU-borgere ind i Kina.

USA har efter et fald i antallet af coronasmittede igen oplevet voldsomme stigninger i visse stater, og i lørdags oplevede landet den største stigning i antal smittede på et døgn med flere end 37.000 nye tilfælde.

På trods af Brexit behandles Storbritannien og briterne fortsat som var de en del af EU, mens brexit-forhandlingerne står på.

Der var ifølge BBC store uenigheder landene imellem om, hvilke lande, der kunne føjes til listen og under hvilke kriterier. Tyskland og Spanien ønskede at spille sikkert med kritierier såsom lavt smittetryk, stærkt sundhedsvæsen og sikre sundhedsdata. Grækenland og Portugal pressede i stedet på for at få flere lande på listen for turismens skyld. Frankrig ville have, at der skulle være en form for gensidighed i genåbningen for lande. Hvis et land ikke er åbent for EU-borgere, skulle det heller ikke fremgå på listen.

Listen, der opdaters hver anden uge, er rådgivende. Det betyder, at de enkelte EU-lande kan afvige, hvis de ønsker det.

I Danmark har vi en form for gensidig rejsevejledning. Dvs. at de lande, der er åbne for danske borgere også er åbne for indrejsende turister herfra til Danmark. Dertil kommer et krav om, at et land - for at det kan få status som åbent - har under 20 smittede pr. 100.000 indbyggere på en uge.

Regeringen har givet "gult" lys til de fleste lande i EU og Schengenområdet. Flere lande er dog fortsat markeret som "orange" i Udenrigsministeriets indrejseregler. Det gælder i øjeblikket  Irland, Malta, Portugal, Rumænien, Storbritannien og størstedelen af Sverige. Her opfylder regionen Västerbotten kriterierne for at være åbent.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.