Sverige er strøget til tops på europæisk dødsliste

Store forskelle i dødstallene kan få betydning for, hvornår grænserne kan åbnes.

Artiklens øverste billede
Det generelt høje dødstal i Sverige kan få en afgørende betydning for de danske politikeres diskussion om eventuelle grænseåbninger. Foto: Andreas Merrald

En dansk åbning af grænsen til Sverige står formentlig ikke lige for, hvis man ser på listen over lande, der lige nu registrerer flest dødsfald med Covid-19 pr. indbygger. For netop Sverige topper listen, som er udarbejdet af Financial Times.

Mens dødstallene falder markant i flere af de lande i Europa, der ellers har været hårdt ramt - så som Italien, Spanien og Frankrig - så har de svenske tal ligget mere stabilt på et relativt højt niveau.

I den forgangne uge har Sverige således registreret 6,4 dødsfald pr. 1 mio. indbyggere, mens Spanien "kun" har noteret 3,3 og Italien 3,2.

De gennemsnitlige daglige dødstal er beregnet som et gennemsnit af de seneste syv dage, da der kan være betydelige udsving fra dag til dag.

På globalt plan er Sverige ifølge opgørelsen fra Financial Times for tiden kun overgået af Equador, hvor der dagligt skete 8,1 dødsfald pr. 1 mio. indbyggere i sidste uge.

Til sammenligning var gennemsnittet kun på 0,4 dødsfald pr. 1 mio. indbyggere i Danmark i den forgangne uge.

Det samlede dødstal i Sverige er 3.679, mens det i Danmark er 548.

Trods de aktuelle tal er de svenske sundhedsmyndigheder stadig optimistiske. Ifølge Berlingske skyldes optimismen, at antallet af indlæggelser på de svenske hospitalers intensivafdelinger er faldende. Ligesom i Danmark kan man i Sverige tale om coronasmitte som et hovedstadsfænomen, idet ca. halvdelen af de personer, der er døde med Covid-19, boede i Stockholm.

Det generelt høje dødstal i Sverige kan få en afgørende betydning for de danske politikeres diskussion om eventuelle grænseåbninger. Ministre og embedsmænd fra såvel Norge som Finland har afvist at åbne grænserne til Sverige.

»Der er jo en vis logik i at holde grænserne lukket, hvis smittespredningen er rigtig forskellig i landene,« som Frode Forland fra Norges sundhedsstyrelse forleden sagde til Sveriges Radio. 

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.