Annonce
Europa

Forældre til død teenager vil se datterens Facebook-data

Forfatningsdomstolen i Karlsruhe afgør tvist om "digital arv" efter langvarigt retsopgør.

Tyske dommere afsiger torsdag dom i en sag om Facebook-brugeres "digitale arv" - afgørelsen handler om, hvad der skal ske med deres private data, når de er døde.

Retssagen er et opgør mellem Silicon Valley-giganten og sørgende forældre til en teenagepige, der blev dræbt i en ulykke.

Efter at den 15-årige pige blev dræbt af et undergrundstog i 2012, anmodede hendes forældre først Facebook om adgang til hendes data for at få et overblik over historikken i hendes kommunikation.

De håbede at få indsigt i, hvorvidt hendes død var en ulykke eller et selvmord.

Facebook afviste forældrenes begæring, og først efter en retssag i 2015, som forældrene vandt, fik de adgang til deres døde datters data.

Men sagen blev anket, og den afgøres nu af forfatningsdomstolen - Tysklands højeste ret i Karlsruhe.

Forældrene håber at få den opslidende sag afsluttet, samtidig med at det bliver afgjort, hvorvidt lokoføreren i undergrundstoget skal have erstatning, hvilket er tilfældet, hvis pigen begik selvmord.

Forældrene mener, at deres datters skriverier på Facebook kan sammenlignes med en privat dagbog eller private breve, som gerne overleveres til de nærmeste efter dødsfald.

En domstol i Berlin fandt i første omgang, at den kontrakt, som den afdøde havde med Facebook, var omfattet af arvelovgivningen - deriblandt også det digitale indhold på kontoen.

Domstolen pointerede videre, at forældre til en person, der ikke var myndig, havde ret til at vide, hvornår og hvad der var blevet kommunikeret.

Men en appeldomstol i Berlin støttede med en dom i 2017 Facebooks argumenter om, at den tyske forfatning beskytter den enkelte borgers privatliv i telekommunikation.

Desuden fik Facebook dommernes støtte til deres argument om, at de personer, der havde kommunikeret med datteren, havde ret til at få beskyttet deres private digitale kommunikation.

Under de gældende regler er der kun få muligheder for pårørende, når en Facebook-bruger dør.

De pårørende kan gøre den afdødes Facebook-side til et "mindested", hvor andre kan lægge deres kondolencebreve, men uden at have adgang til den afdødes private beskeder.

Eller de kan bede om at få kontoen slettet.

/ritzau/AFP

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Tysklands dårlige samvittighed
Beate Zschäpe er blevet et symbol på ondskaben fra den ekstreme højrefløj, som stadig udløser større bestyrtelse end vold fra venstrefløjen.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Der blev også stillet mange krav, da vi var unge – men vi blev ikke forstyrret af smartphones

Kåre Lauring
Måske er den rigtige løsning en massiv indsats i folke- og gymnasieskolen for at få afhjulpet den afhængighed, tusinder af unge har udviklet i forhold til deres smartphone og det at være med på de sociale medier og ikke at slække på kravene til de unges uddannelser.
Annonce
Annonce
Annonce
International

»... en alt for tung byrde at bære for én mand ...«

100 år efter den sydafrikanske landsfaders fødsel kaster udgivelsen af hans breve fra fængslet nyt lys på smerten og savnet, som faderen og ægtemanden Mandela gjorde alt for at skjule for sine kammerater og de hvide fangevogtere.
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her