Annonce
Europa

Forældre til død teenager vil se datterens Facebook-data

Forfatningsdomstolen i Karlsruhe afgør tvist om "digital arv" efter langvarigt retsopgør.

Tyske dommere afsiger torsdag dom i en sag om Facebook-brugeres "digitale arv" - afgørelsen handler om, hvad der skal ske med deres private data, når de er døde.

Retssagen er et opgør mellem Silicon Valley-giganten og sørgende forældre til en teenagepige, der blev dræbt i en ulykke.

Efter at den 15-årige pige blev dræbt af et undergrundstog i 2012, anmodede hendes forældre først Facebook om adgang til hendes data for at få et overblik over historikken i hendes kommunikation.

De håbede at få indsigt i, hvorvidt hendes død var en ulykke eller et selvmord.

Facebook afviste forældrenes begæring, og først efter en retssag i 2015, som forældrene vandt, fik de adgang til deres døde datters data.

Men sagen blev anket, og den afgøres nu af forfatningsdomstolen - Tysklands højeste ret i Karlsruhe.

Forældrene håber at få den opslidende sag afsluttet, samtidig med at det bliver afgjort, hvorvidt lokoføreren i undergrundstoget skal have erstatning, hvilket er tilfældet, hvis pigen begik selvmord.

Forældrene mener, at deres datters skriverier på Facebook kan sammenlignes med en privat dagbog eller private breve, som gerne overleveres til de nærmeste efter dødsfald.

En domstol i Berlin fandt i første omgang, at den kontrakt, som den afdøde havde med Facebook, var omfattet af arvelovgivningen - deriblandt også det digitale indhold på kontoen.

Domstolen pointerede videre, at forældre til en person, der ikke var myndig, havde ret til at vide, hvornår og hvad der var blevet kommunikeret.

Men en appeldomstol i Berlin støttede med en dom i 2017 Facebooks argumenter om, at den tyske forfatning beskytter den enkelte borgers privatliv i telekommunikation.

Desuden fik Facebook dommernes støtte til deres argument om, at de personer, der havde kommunikeret med datteren, havde ret til at få beskyttet deres private digitale kommunikation.

Under de gældende regler er der kun få muligheder for pårørende, når en Facebook-bruger dør.

De pårørende kan gøre den afdødes Facebook-side til et "mindested", hvor andre kan lægge deres kondolencebreve, men uden at have adgang til den afdødes private beskeder.

Eller de kan bede om at få kontoen slettet.

/ritzau/AFP

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her