Annonce
Europa

Glem konspirationsteorierne: Hitler døde i Berlin, konkluderer forskere

Konspirationsteorier om at Nazi-føreren overlevede og flygtede til Sydamerika bliver aflivet af et hold franske forskere, der har fået unik adgang til en kæbeknogle i Moskva.

Adolf Hitler kastede verden ud i den blodigste krig i menneskehedens historie med over 60 mio. døde. Her ses han i 1931. Arkivfoto: AP

Hitler er død - og han har været det længe.

Hvis du tænker, »det ved jeg da godt«, så er du ikke alene. Men nu har et hold franske forskere altså slået fast, hvad mange nok godt vidste i forvejen; At Nazitysklands Fører døde i 1945, da han begik selvmord i sin bunker i Berlin.

Lige siden afslutningen på Anden Verdenskrig har Adolf Hitlers skæbne dog været genstand for livlige konspirationsteorier, som blandt andet går på, at han i virkeligheden undslap Berlin og flygtede til Sydamerika i en ubåd sammen med sin udkårne Eva Braun.

Nu har et fransk forskerhold fået lov til at undersøge et kæbeben, som har ligget bevogtet på et hemmeligt arkiv hos den russiske efterretningstjeneste siden 1940'erne, og resultaterne er udgivet som en artikel i et videnskabeligt tidsskrift under overskriften »Adolf Hitlers jordiske rester: En biomedicinsk analyse og definitiv identifikation.«

Adolf Hitler var Tysklands ubestridte leder fra 1933 til hans død i 1945. Her ses han ved de Olympiske Lege i Berlin i 1936. Foto: Topfoto
Ved hjælp af Hitlers tandlægejournaler er det lykkedes forskerne at slå fast, at kæbebenet fra Moskva rent faktisk tilhørte Hitler (ikke at forveksle med det kranium med et skudhul, som også opbevares i Moskva, men som tidligere har vist sig måske at have tilhørt en kvinde).

Konklusionen bakker altså op om den officielle historie: At Hitler tog cyanid samtidig med at han skød sig selv i hovedet i førerbunkeren i Berlin i krigens sidste dage, hvorefter SS-soldater overhældte hans lig med benzin og brændte det, skriver den britiske avis The Independent.

Senere fandt sovjetiske soldater de forkullede rester, som i al hast var blevet begravet uden for Rigskansleriet, og kæbepartiet blev bragt til Moskva, hvor det i snart en menenskealder har ligget bag lås og slå på først KGB's og senere FSB's arkiv.

Tandlægejournalerne fra nazitiden viser, at Hitler kun havde fem af sine egne tænder tilbage, selvom han ellers kun var 56 år, da han døde.

»Tænderne er autentiske. Der er ingen tvivl overhovedet. Vores studie beviser, at Hitler døde i 1945,« siger rapportens hovedforfatter, professor Philippe Charlier, til franske AFP.

Og han går skridtet videre:

»Vi kan nu aflive alle konspirationsteorierne om Hitler. Han flygtede ikke til Argentina i en ubåd, han skjuler sig ikke i en base på Antarktis eller på den mørke side af månen.«

Forskerne blev yderligere bestyrket i deres fund ved hjælp af elektronmikroskopiske undersøgelser af små prøver fra Hitlers tilbageværende tænder. Her mener holdet at have fundet nogle blålige aflejringer på tandproteserne, som muligvis kan stamme fra en kemisk reaktion mellem cyanid-giften og det materiale, som proteserne er lavet af, lyder det. Ydermere fandt man ingen rester af kød i tænderne - hvilket stemmer overens med, at Hitler var vegetar.

Sjældent vrag af banebrydende nazi-ubåd fundet i Skagerrak

Spørgsmålet er, om fundet har held til at aflive de vedholdende konspirationsteorier og populærkulturelle myter om Hitlers mirakuløse flugt fra Berlin.

Rygterne om nazister på flugt fra Europa i krigens sidste dage fik nyt liv for ganske nyligt, da dykkere fandt vraget af den sagnomspundne tyske ubåd U-3523 på 123 meters dybde i Skagerrak.

Her blev den sænket af et britisk fly den 6. maj 1945 - dagen efter, at tyskerne i Danmark, Holland og Nordvesttyskland havde overgivet sig. Ubådstypen var spækket med de seneste teknologiske fremskridt, men var altså ikke på egentligt krigstogt da den blev sænket. Snarere på flugt.

Efter krigen gik der mange rygter om, hvordan topnazister var stukket af til Sydamerika med store formuer af guld og uvurderlige kunstværker. Og netop historien om U-3523 gav næring til disse rygter, selvom der ikke var nogen beviser at fæstne lid til.

»Det er en helt særlig ubåd, denne her. Det var den mest moderne ubåd, tyskerne nåede at lave under krigen. Den var topmoderne og langt foran sin tid.«

»Der kom kun to af dem i egentlig tjeneste ud af de 118, der var bestilt,« sagde direktøren for Sea War Museum Jutland, Gert Normann Andersen, til Ritzau tilbage i april.

Stor mystik: Hollandske massegrave fra Anden Verdenskrig er pist væk

Type XXI var den første ægte ubåd, som kunne sejle neddykket i længere tid, og U-3523 havde så stor rækkevidde, at den i teorien kunne have sejlet hele vejen til Sydamerika i et stræk.

»Hvorfor de flygter, og hvor de skal hen, det er der ingen, der ved. Så på den måde er den spændende,« konstaterede museumsdirektøren.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Her landede både Hitler og Helle Virkner
Tempelhof-lufthavnen i Berlin rummer en stor del af Tysklands historie. En ny udstilling viser, hvordan et af verdens største bygningsværker dannede kulisse til nogle af nationens værste og bedste begivenheder.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her