De var alvorligt bekymrede, da de ankom, og er endnu mere bekymrede nu: Drab på journalist stadig uopklaret

Spørgsmål forblev ubesvarede, og én kilde dukkede aldrig op, da EU-parlamentarikere drog til Malta.

Artiklens øverste billede
Den 53-årige Daphne Caruana Galizia blev dræbt af en bilbome den 16. oktober. Arkivfoto: Jon Borg/AP

Hvem slog Daphne Caruana Galizia ihjel?

Det spørgsmål er fortsat ubesvaret adskillige uger, efter at den 53-årige maltesiske journalist blev dræbt af en bombe, som var blevet placeret i hendes bil den 16. oktober.

Det på trods af at både Europol, FBI, og hollandske retsmedicinere hjælper de maltesiske myndigheder med sagen, og flere har da også luftet den mistanke, at det lokale politi slet ikke har nogen interesse i at få drabet opklaret. 

I løbet af ugen var en delegation af EU-parlamentarikere sendt på en "fact-finding mission" til Malta efter vedtagelse af en resolution, som pålægger EU-Kommissionen at indlede en dialog om den generelle tilstand på retsikkerhedsprincippet i landet.

»Parlamentet noterer sig, at uafhængigheden hos Maltas politi og retsvæsen kan være kompromitteret pga. interesserne hos personer, som har infiltreret den offentlige beslutningsproces for at fremme deres egne mål,« lyder det i resolutionen, som bl.a. kræver en international efterforskning af drabet.

Det var således en delegation med adskillige rynker i panden, som torsdag tog afsted til Malta. Og rynkerne var ikke færre, da besøget var forbi. Sådan lyder det fra tyske Sven Giegold, som var en delegationsmedlemmerne, i en skriftlig udtalelse.

»Parlamentets delegation ankom alvorligt bekymret over Malta retssikkerhedsprincip og tog derfra endnu mere bekymret.«

Undervejs oplevede de, at flere embedsmænd ikke svarede på deres spørgsmål, at premierministerens stabschef, Keith Schembri,  som er en af hovedpersonerne i en sag om skatteunddragelse, blot valgte at læse en skriftlig udtalelse højt. Og endelig dukkede en af partnerne i et revisionsfirma, som stod for at oprette offshoreselskaber for bl.a. Schembri i Panama, slet ikke op.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Ved et pressemøde lød det fra delegationens formand, portugisiske Ana Gomes, at det var »ekstremt skuffende« og blot forstærker indtrykket af, at der er straffrihed for visse mennesker.

Under delegationens to dage lange besøg, mødtes medlemmerne bl.a. med premierministeren, justitsministeren, højesteretspræsidenten, den øverste politichef, rigsadvokaten, den finansielle efterretningstjeneste samt en række ngo'er, aktivister og bankrepræsentanter.

Sven Giegold fortalte på pressemødet, at han havde forladt et møde med en ledende embedsmand inden for politiet med en følelse af, at »der var en høj grad af modvilje mod at efterforske samt en delvis demonstration af inkompetence.«

»Offentlig tilgængelig information og endda rapporter fra Maltas antihvidvaskningsorgan FIAU har gentagne gange ikke ført til efterforskninger. Personer og finansielle institutioner, som var involveret, blev ikke ransaget, og beviser blev ikke indsamlet. Det beskyttede højtrangerende regeringsembedsmænd såsom premierministerens stabschef, Keith Schembri, og minister Konrad Mizzi mod retsforfølgelse,« udtaler Giegold desuden i en pressemeddelelse.

Daphne Caruana Galizia havde gennem længere tid afsløret sager om formodet korruption, som ofte involverede maltesiske politikere, bl.a. havde hun beskyldt premierminister Joseph Muscat for at have handlet i strid med reglerne.

Det resulterede i, at der blev udskrevet valg i utide. Et valg, som Muscat dog vandt. Ifølge den dræbte journalists afsløringer skulle Muscats hustru eje et selskab i skattely i Panama. Herfra skal der være flyttet store summer penge til banker i den tidligere sovjetstat Aserbajdsjan.

Ved et møde med delegationen satte premierminister Joseph Muscat spørgsmålstegn ved, om "fact-finding missionen" overhovedet kan bruges til noget, da de informationer, som EU-parlamentarikerne fik adgang, til efter hans mening var ensidede og partiske.

Delegation skal nu sammenfatte en rapport med anbefalinger til EU-Kommissionen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.