*

International

OVERBLIK: Atomvåbnenes udvikling gennem tiden

Nobels fredspris går til en kampagne, der vil afskaffe atomvåben. Få her et indblik i det dødelige våben.

Årets Nobels fredspris blev modtaget af den internationale organisation for afskaffelse af atomvåben, Ican.

De modtager prisen for deres arbejde for at forsøge at afskaffe atomvåben.

Få her et indblik i udbredelse og begrænsning af atomvåben gennem årene:

* 16. juli 1945: USA foretager verdens første atomprøvesprængning i en ørken i New Mexico. I august samme år bliver USA det hidtil eneste land, der bruger atomvåben i krig. Det sker mod de japanske byer Hiroshima og Nagasaki.

* 1949-60: Sovjetonen, Storbritannien og Frankrig følger i amerikanernes fodspor og anskaffer unisig atomvåben.

* 1963: Atommagterne underskriver en traktat som forbyder prøvesprængninger i atmosfæren, i verdensrummet og under vand. Prøvesprængningerne fortsætter under jorden.

* 1964: Kina prøvesprænger atomvåben.

* 1968: Ikkespredningsaftalen for atomvåben, på engelsk kaldt Non-proliferation treaty (NPT), bliver underskrevet.

Ingen nye stater får lov til at anskaffe sig atomvåben, og atommagterne forpligter sig til at afskaffe sine atomvåben på sigt.

189 land har i 2017 underskrevet aftalen. Indien og Pakistan har blandt andet nægtet at underskrive. De erklærede sig atommagter efter prøvesprængninger i 1996. Israel har også nægtet at underskrive.

* 1972-93: USA og Sovjetunionen underskriver en række aftaler om atomnedrustning og begrænsning af prøvesprængninger. Rusland følger efter i 1991.

* 1989: Sydafrika bliver det første land i verden som frivilligt skiller sig af med sine atomvåben. De underskriver ikkespredningsaftalen i 1991.

* 1996: Der bliver udarbejdet en aftale om fuldstændigt stop af atomprøvesprængninger (Comprehensive Test Ban Treaty). 183 stater er med i aftalen. Den er ikke trådt i kraft, fordi den ikke er ratificeret af nøglelande som USA og Kina.

* 2006: Nordkorea foretager en atomprøvesprængning. Landet trak sig officielt fra ikkespredningsaftalen i 2003. Landet gennemfører nye prøvesprængninger i 2009, 2013 og to gange i 2016.

* 7. juli 2017: 122 af FNs medlemslande stemmer for et forbud mod atomvåben. Hverken atommagterne eller Nato-landene er med på forbuddet. Konventionen blev åbnet for underskrifter 20. september.

/ritzau/NTB
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her