International

Så meget forkorter luftforurening dit liv

En international undersøgelse viser nu, hvor meget luftforurening fra biler, brændeovne og kraftværker påvirker din levetid.

Vi kan i gennemsnit leve 11 dage længere ved at reducere luftforureningen i Danmark, viser undersøgelse. Foto: Thomas Borberg.

Omkring 4,5 mia. af verdens befolkning bliver udsat for partikelforurening, der er dobbelt så høj, som det organisationen WHO anbefaler.

Alligevel har man ikke vidst, hvilken betydning høj forurening har for en persons levetid - ikke før nu.

Det skriver University of Chicago i en pressemeddelelse.

Fakta:
  • "De fine partikler," også kaldet PM2.5-partikler, er de mindste og farligste for kroppen.
  • Ifølge WHO bør grænseværdien for PM2.5-partikler ikke overskride 25 mikrogram pr. kubikmeter.
  • Men allerede ved 10 mikrogram pr. kubikmeter anses det for et usundt miljø.

Kilde: Aarhus Universitet.

Hele 73 mio. mennesker fra den nordlige og sydlige del af Kina har deltaget i en undersøgelse, hvor forskere har sammenlignet deres sundhedsdata.

Resultatet af undersøgelsen viser, at kineserne i nord gennemsnitligt lever 3,1 år kortere, end de der bor i den sydlige del af landet.

Forskellen i levealderen skyldes, ifølge forskerne, luftforurening og den enorme afbrænding af kul, som Nordkina har i løbet af vinteren, når de skal opvarme deres huse.

En borger i hovedstaden Beijing kan leve over seks år længere, hvis luftforureningen bliver reduceret til WHO's anbefalinger. 

Kina lægger an til forbud mod benzindrevne biler

Tidligere på året var Kinas miljøminister, Chen Jining, ude i medierne og sige, at forureningen i Beijing var på sit laveste i tre år med 71 mikrogram pr. kubikmeter. Altså en del over de anbefalede 25 mikrogram. Det skrev TV2 tilbage i januar.

Selv i Danmark kan vi redde os ekstra levetid. Det er dog lidt andre tal end i eksempelvis Kina. Med WHO's standarder vil hver dansker kunne leve 11 dage længere, viser undersøgelsen.

Sammenligner vi os med Sverige og Norges friske fjeldluft, ligger Danmark dårligst placeret.

Ifølge undersøgelsen har vi i Danmark en partikelværdi på 8,8. Et tal der er højere i trafiktætte områder. For de fine partikler kommer især fra udstødning fra køretøjer, kraftværker, brændeovne og industri.

Her kan du se et verdenskort, der viser, hvor meget længere man vil kunne leve i hvert land ved at reducere partikeludslippet.

Ifølge University of Chicago er Kina langt fra det eneste land, hvor man kan redde sig flere leveår, med mere miljørigtige løsninger. Det gælder også Indien og Pakistan.

Hvert år dør omkring 4,2 millioner mennesker for tidligt på grund af partikelforurening. Det vurderer HEI, det amerikanske non-profit selskab Health Effects Institute, som tidligere i år udsendte rapporten "State of Global Air 2017."

Halvdelen af de dødsfald sker i Kina og Indien. Derfor lægger Kina nu an til nye og renere løsninger inden for bl.a. bilindustrien.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her