USA om nabolandenes krav til Qatar: Noget af det bliver »svært at opnå«
Udenrigsminister Rex Tillerson håber, at parterne begynder en dialog.
Det er en blandet reaktion, der kommer fra USA efter fire nabolandes krav til Qatar for at genskabe de diplomatiske forbindelser og droppe sanktionerne rettet mod landet.
13 krav har Saudi-Arabien, Egypten, Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater formuleret, der blandt andet indebærer, at Qatar skal lukke tv-stationen og nyhedsmediet Al-Jazeera, afskære den diplomatiske kontakt til Iran samt lukke den tyrkiske militærbase i landet.
Det kan imidlertid blive »svært at opnå« alle kravene, vurderer den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson.
Ikke desto mindre er han positiv i forhold til, at landene nu kan begynde at diskutere, hvordan man løser krisen.
»Der er et fundament for at skabe den dialog, der kan føre til en forsoning,« siger han ifølge BBC og CNN.
Samtidig opfordrer han parterne til at gå sammen for blandt andet at bekæmpe terrorisme.
»En mindre hård retorik vil også hjælpe med at mindske spændingen,« siger udenrigsministeren.
Hans egen chef, præsident Donald Trump, har tidligere anklaget Qatar for at støtte terrorisme.
Netop det er beskyldingen fra Saudi-Arabien og de øvrige nabolande, der mener, at Qatar støtter ekstremistiske grupper, herunder terrororganisationer.
Det afviser Qatar og mener i stedet, at blokadens formål er at »indskrænke Qatars suverænitet og overtage vores udenrigspolitik«.
Landets styre har også reageret lunkent på de 13 krav.
»Den amerikanske regering har for nylig opfordret de blokerende lande til at lave en liste med krav, der var »rimelige og opnåelige«. Det britiske udenrigsministerium har efterspurgt, at kravene skulle være »målbare og realistiske«. Den her liste lever ikke op til nogen af de kriterier,« siger Sheikh Saif bin Ahmed Al Thani, leder af Qatar-regeringens kommunikationsafdeling, i en meddelelse.
Den fulde liste er endnu ikke blevet offentliggjort, men ifølge embedsmænd fra de fire lande er nogle af kravene, at Qatar skal bekæmpe grupper som Det Muslimske Broderskab, Hizbollah, al-Qaeda og Islamisk Stat.
Det indebærer blandt andet, at Qatar skal frigive alle de personer, som de fire lande har efterlyst for terrorisme.
Qatar mødt af krav for at stoppe krise: Luk tv-station, militærbase og forbindelse til Iran
Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) og mellemøstekspert Helle Malmvig har udtalt til Jyllands-Posten om kravene:
»Jeg håber, at de er et led i et forhandlingsspil, hvor lande lægger ud med nogle maksimale krav, så der er noget at forhandle ud fra, for det er meget kategorisk og højt sat, f.eks. at sige direkte at den diplomatiske mission i Iran skal lukkes, at sige at Al-Jazeera skal lukkes, at al finansiering til Det Muslimske Broderskab skal stoppe. Det, synes jeg, er nogle meget kategoriske krav, og hvis Qatar skulle gøre det, ville landet ikke have nogen suverænitet tilbage. Så kan det ikke bestemme egen udenrigspolitik eller indenrigspolitik.«
Qatar har angiveligt fået listen med kravene den 22. juni og har herefter 10 dage til at give et svar.