Rapport: Grøn omstilling øger velfærden

Klimaaftalen fra Paris havde sine mangler, men nu har The International Renewable Energy Agency givet sit bud på, hvordan verdens lande kan nå at begrænse den globale opvarmning til maksimalt to grader. Rapporten konkluderer bl.a., at Danmarks velfærd vil stige med knap 3 pct. ved en grøn omstilling.

Artiklens øverste billede
En ny rapport viser, at velfærden i verden vil blive øget, hvis verdens lande gennemgår en ambitiøs grøn omstilling. Det skyldes bl.a., at der vil være færre sundhedsudgifter på grund af et renere miljø.

Klimaaftalen ved topmødet i Paris i december blev både hyldet og kritiseret. Hyldet, fordi man rent faktisk nåede frem til en aftale. Kritiseret, fordi der manglede en konkret handlingsplan for, hvordan man kunne opfylde målsætningen om at begrænse den globale opvarmning til maksimalt to grader celsius. En målsætning, som af eksperter er blevet anset for at være urealistisk at nå.

På en konference i Abu Dhabi har det internationale energiagentur The International Renewable Energy Agency (Irena) imidlertid sagt, at målet kan nås: Hvis vedvarende energi når op på 36 pct. af verdens samlede energiproduktion i 2030 sammenlignet med 2010, vil den fossile energiudledning være faldet så meget, at man vil have sænket halvdelen af den mængde af drivhusgasser, som det er nødvendigt at reducere for at nå Paris-målsætningen.

Den resterende halvering i udledningen af drivhusgasser opnås ved energieffektivisering, lød det fra organisationen ifølge The Guardian.

Konferencen faldt, samtidig med at Irena udgav rapporten Renewable Energy Benefits: Measuring the Economics, der viser, hvor stor en økonomisk og velfærdsmæssig gevinst der er ved en grøn omstilling. Irena har udarbejdet et business as usual-scenario og to grønne scenarier, hvoraf det mest grønne er det, hvor der lægges større vægt på elektrificering og mindre vægt på bioenergi, som kræver større landbrugsområder. Begge grønne modeller giver samfundsøkonomiske og velfærdsmæssige fordele - de er bare størst i det mest grønne scenario.

»Vi ser ikke den grønne omstilling som en udgift, men er begyndt at se den som en mulighed,« siger Angela Kallhauge, der er leder af Irenas afdeling for klimaforandringer, ifølge The Guardian.

Det vil kræve årlige investeringer i milliardklassen frem mod 2030, men samlet set - når alle gevinster tages i betragtning - vil det på længere sigt give et plus på bundlinjen at gennemgå en grøn omstilling, konkluderer Irena i sin rapport.

business as usual-scenariet.

Godt nok vil folk i den fossile sektor på længere sigt miste deres job, men ifølge rapporten vil der blive skabt endnu flere job i den vedvarende sektor. Her henvises til UK Energy Research Centre, som har påvist, at der beskæftiges flere personer per produceret kilowatt-time i den vedvarende sektor sammenlignet med den fossile sektor. Derfor vurderes det, at der i sidste ende kan være endnu flere beskæftigede i energibranchen, når verdensbefolkningen samtidig vokser, og flere har fået adgang til energi - det nævnes dog, at der er usikkerhed på dette punkt.

I rapporten lægges også vægt på de gevinster, der vil være med et renere miljø på grund af faldende forurening, såsom færre sundhedsudgifter, hvilket er med til at øge velfærden i verden med op til 3,7 pct. i 2030 - tallet er baseret på en række sociale og miljømæssige faktorer. Bl.a. ses det i en grafik, at den danske velfærd vil blive øget med lige knap 3 pct., og eksempelvis vil Indiens øges med næsten 10 pct.

Folkene bag rapporten har benyttet sig af det makro-økonometriske analyseværktøj E3ME udviklet af det globale konsulentbureau Cambridge Econometrics.

Man kan naturligvis have det forbehold for rapporten, at den er udarbejdet af en energiorganisation, som har en interesse i at øge andelen af vedvarende energi. Det er dog ikke første gang, at en rapport viser en samfundsmæssig gevinst ved en grøn omstilling.

Op til klimatopmødet sidste år udkom der jævnligt rapporter, som faktisk påviste store økonomiske fordele ved at drosle ned på fossil energi og skifte over til vedvarende.

Blandt andet lød det i en rapport fra finanshuset Citigroup, at hvis man bevarer status quo - altså ikke gør noget ved drivhusgasserne og klimaforandringerne - vil udgifterne forbundet med energiproduktionen og investeringer være 1,8 trillioner dollars højere i 2040, end hvis man investerer i en grøn omstilling.

I rapporten lyder forklaringen, at de hastigt faldende priser på vedvarende energi sammenholdt med den øgede energieffektivitet, der findes i den grønne sektor, vil give forbrugerne en "markant billigere energiregning".

Eksempelvis er prisen på solenergi i USA faldet med hele 70 pct. fra 2009 til 2015, og solcellerne er blevet mere effektive og billigere at producere. Samtidig er der flere omkostninger forbundet med klimaforandringerne som følge af fortsat brug af fossile brændstoffer.

En rapport fra London School of Economics nåede frem til en lignende konklusion: Her fandt man, at en grøn omstilling vil give forbrugerne billigere energi på lang sigt, renere luft og dermed øget sundhed, et renere miljø og en mere sikker energiforsyning, fordi lande bliver uafhængige af import af andre landes energiressourcer.

Også The Global Commission on the Economy and Climate fandt, at der vil være økonomiske gevinster, hvis verdens 500 største byer, heriblandt København, de næste fem år investerer målrettet i klimavenlige løsninger; energieffektiv transport, energibesparende bygninger og bedre genanvendelse af affald.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.