Obama går massivt ind i klimakampen

Ifølge Pentagon udgør klimaforandringer en umiddelbar fare for den nationale sikkerhed, lyder det fra præsident Obama.

Artiklens øverste billede
Kraftværker er de største enkeltstående kilder til kulforurening, lyder det fra Barack Obama under præsidentens tale mandag aften.

Tydeligere end nogen tidligere amerikansk præsident har Barack Obama understreget behovet for at bekæmpe klimaændringer, og mandag aften kom præsidenten så med sin store klimaplan, der formentlig vil være hans vigtigste – og mest kontroversielle – bidrag til klimakampen.

I begge sine tiltrædelsestaler har Obama talt om klima, og han har flere gange peget på, at omstillingen til mere ressourceeffektiv produktion er en af nøglerne til at vinde det globale kapløb om konkurrenceevnen.

Vedvarende energi er med andre ord vejen frem, mener præsidenten, og det signal kan da også læses ud af den nye plan. I 2030 skal udslippet af drivhusgasser fra amerikanske kulkraftværker således være reduceret med 32 pct. ifht. 2005 – et strammere mål end de 30 pct., der oprindeligt var lagt op til i et tidligere udkast.

USA er dog allerede halvvejs i mål, da CO2-udledningen fra kraftværkerne faldt med 15 pct. mellem 2005 og 2013.

Søndag kom hovedlinjerne i ”Plan for Ren Energi”, som Obama kaldte for "det største og det vigtigste skridt, vi nogensinde har taget i indsatsen mod klimaforandring."

Mandag blev planen så offentliggjort i sin helhed, og her har Obama-administrationen lempet de frister, der er sat for at opfylde de nye kulstofmål. Bl.a. vil delstater nu have frem til 2018 til at udvikle en strategi for at nedbringe CO2-udledningen – og frem til 2022 til at gennemføre den. Planen er lavet med hjemmel i den amerikanske miljøbeskyttelseslovgivning, og derfor kan den gennemføres uden først at skulle vedtages i kongressens to kamre, hvor der er republikansk flertal. Med tidsfristerne afhænger meget imidlertid af, hvem der bliver Obamas efterfølger.

Det er da også afgørende, at den næste amerikanske præsident følger planen, påpeger Mogens Lykketoft (S), der tiltræder som formand for FN’s Generalforsamling 15. september. Han opfatter planen som ”et solidt, amerikansk håndslag” frem mod FN-topmødet i slutningen af september, hvor FN-landene skal vedtage 17 mål for bæredygtig udvikling – og ikke mindst frem mod FN’s store klimatopmøde i Paris, COP21, der afholdes i december, hvor verdens ledere skal forsøge at blive enige om en forpligtende klimaaftale.

”Det lover godt - ikke bare at få landene til at forpligtige sig på, at der er en uafvendelig sammenhæng mellem at bekæmpe fattigdom og imødegå klimaproblemer – men også for at nå FN’s bæredygtighedsmål,” siger Mogens Lykketoft.

Han anser det for realistisk, at planen kan blive opfyldt, og hæfter sig ved, at Obama har lagt en klar strategi for at opnå netop det.

”Det er meget dramatisk, og derfor er det også nødvendigt, at Obama, som han gør, trækker på alt, hvad han har af administrativ magt,” siger Lykketoft.

Hundredvis af internationale virksomheder har allerede støttet Obamas plan. Også det danske erhvervsliv tager godt imod planen, og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) mener, at den kan skabe ”masser af danske job”.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.