Global opvarmning eller ej – isen vokser

Arktis: Havisen i Arktis vokser og er lige nu næsten 2 mio. km2 større end for to år siden. Ingen ved, om det er tilfældigt, men klimaforskere fastholder, at den globale opvarmning fortsætter.

Artiklens øverste billede
Forskere fra universitetet i Bergen har netop begivet sig ud på en op mod halvandet år lang rejse gennem Arktis. Her skal de med en luftpudebåd som base bl.a. forsøge at finde svar på, hvad der sker med havisen. Foto: Yngve Kristoffersen

Efter en række år med mindre og mindre havis i Arktis går det nu den anden vej: Isen omkring Nordpolen vokser kraftigt.

»Der er lige nu mere is i Arktis, end vi har set i mange år,« fastslår professor Ola M. Johannessen fra Nansen Environmental and Remote Sensing Centre ved Universitetet i Bergen i Norge.

Han har netop sendt to af sine kolleger – professor Yngve Kristoffersen og Audun Tholfsen – på en adskillige måneder lang ekspedition med en luftpudebåd til området omkring Nordpolen. De to skal lade sig føre med havisen gennem Arktis og kommer først ud, når den flydende is forlader Det Arktiske Ocean med kurs ned forbi Grønlands østkyst. Undervejs skal de bl.a. forsøge at finde svar på, hvad der sker med isen i Arktis, og hvorfor isen i øjeblikket udvikler sig stik modsat af, hvad mange klimaforskere har forudset.

»De seneste 10-15 år er den globale opvarmning ikke øget – det er måske det, vi nu ser en effekt af i Arktis,« mener Ola M. Johannessen, der samtidig peger på, at nogle forskere forklarer den manglende opvarmning med, at der i disse år formentlig oplagres mere varme dybt nede i Atlanterhavet.

Ifølge den norske professor skyldes den hidtil mindste isudbredelse, som man oplevede i 2012, at kraftige lavtryk dengang slog meget af havisen i stykker, hvilket medførte, at isarealet skrumpede kraftigt.

»I år har der ikke været den type ekstreme vejrsituationer i Arktis, ligesom det har været koldere, og der har været flere skyer. Derfor er isen vokset,« lyder det fra Ola M. Johannessen, der selv er i gang med en større analyse af vejrudviklingen i hele området nord for 70 grader nord.

Nordvestpassagen lukket

Faktisk er der i år så meget is i Arktis, at sejlruten nord om Canada, den såkaldte Nordvestpassage, nærmest er helt lukket af is. Ifølge en opgørelse fra det canadiske miljøministerium er der lige nu fire-fem gange så meget is i området omkring Western Parry Channel, der er en nøglepassage i hele Nordvestpassagen, som der var i 2010, 2011 og 2012. Samtidig er der markant mere is, end der var i gennemsnit i perioden 1981-2010.

Den voldsomme mængde is i Nordvestpassagen viser, hvor usikkert det er at planlægge at sende skibsfarten nord om Canada eller Sibirien for at transportere varer fra Asien til og fra Europa eller Nordamerika. Det er næppe tilfældigt, at klimaforskere betegner klimaet som kaotisk.

Man skal tilbage til 2009 for at finde lige så meget is i Arktis som i år, mens man skal tilbage til perioden før 2006 for at finde en konstant større isudbredelse end i år.

Der er ingen tvivl om, at isen i Arktis i år er større, end man har set det i mange år. Og ifølge klimaforsker Rasmus Tonboe fra Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, er der nu også dokumentation for, at mængden af is – hvor man både ser på udbredelsen og isens tykkelse – er stigende.

»Isens volumen svinger op og ned og er vokset de seneste to år ifølge beregninger fra Washington University i USA. Men selv om der nu er blevet lidt mere is de seneste to år, er der ikke noget, der tyder på, at det vil påvirke den lange trend, at der generelt bliver mindre is i Arktis,« mener Rasmus Tonboe.

Han peger på, at det tidspunkt, hvor isen for alvor begyndte at smelte, i år indtraf senere, end det ellers har været normalt i en del år. Hvis isen begynder at smelte senere, vil der normalt også nå at smelte mindre is, lyder den forklaring.

De seneste 10-15 år er den globale opvarmning ikke øget – det er måske det, vi nu ser en effekt af i Arktis.

Ola M. Johannessen, professor, Universitetet i Bergen

Bundrekorder seneste 10 år

Også forskningsleder Sebastian Mernild fra Center for Scientific Studies i Valdivia i Chile bekræfter, at isen i Arktis vokser. Han påpeger imidlertid, at man de seneste 10 år har oplevet ni af de hidtil mindste udbredelser af havis, som man har registreret i Arktis. Eneste undtagelse var i 2006, hvor isen var relativt stor.

»Nogle år er der lidt mere is i Arktis end andre år. Og overordnet ændrer dette ikke ved, at Arktis varmer op, og at der bliver mindre og mindre havis,« mener Sebastian Mernild.

Mens tendensen i Arktis har været mindre og mindre havis, så har tendensen ved Antarktis været den stik modsatte. Her vokser havisen støt år for år med nye rekorder næsten hvert eneste år, viser målinger fra forskellige klimainstitutter.

Ifølge Sebastian Mernild diskuterer klimaforskere dog i øjeblikket, om der er noget galt med målingerne af, at havisen omkring Antarktis konstant vokser.

»Der er uenighed i videnskabelige kredse om, hvorvidt isen vokser, eller om udbredelsen i virkeligheden falder.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.