Fire danskere i den hemmelige mødeklub

Ved dette års hemmelige, såkaldte Bilderberg-møde deltog fire danskere. Én af dem forklarer her om møderne, og hvorfor det er nødvendigt med referatforbud.

Artiklens øverste billede
Stine Bosse var med blandt de hemmelige. Foto: Niels Hougaard

Fire topfolk fra dansk erhvervs- og åndsliv deltog blandt en række internationale topnavne så som Condoleezza Rice, Carl Bild, Richard Holbrooke, Jaap de Hoop Scheffer, Peter Mandelson og David Rockefeller i det såkaldte Bilderberg-møde, som i år blev afholdt i Chantilly i Virginia, USA.

Oplysninger om indholdet af disse møder er særdeles sparsomme, og den almindelige befolkning ved næppe meget om dem. Det vil de fortsat ikke komme til, for adm. direktør for TrygVesta, Stine Bosse, adm.direktør for Dong, Anders Eldrup, Fritz Schur fra Fritz Schur-gruppen, Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose og de andre ca. 130 topfolk deltager under den forudsætning, at de ikke refererer fra indholdet af de fire dages diskussioner.

De samme betingelser har statsminister Anders Fogh Rasmussen og klimaminister Connie Hedegaard (K) deltaget under i tidligere tilfælde.

Hvorfor al denne hemmelighedskræmmeri, Flemming Rose?

"Jeg kan godt tillade mig at tale on the record omkring visse ting, men der er mange mennesker til stede, som ikke kan tale frit, hvis der er presse til stede. Det har lige siden begyndelsen ligget i mødernes præmis, at man ønsker en fri og uformel debat. Og hvis den amerikanske finansminister risikerede at blive citeret, ville det lægge begrænsninger ind i debatten," siger Flemming Rose.

Baggrunden for grundlæggelsen af Bilderberg-møderne var situationen under Den Kolde Krig med fremkomsten af stærke kommunistiske partier i de vestlige lande. Man frygtede, at USA og Europa ville glide fra hinanden, og derfor mente parterne, at der var behov for et forum for frie og åbne debatter.

"Oprindeligt var der ét eller to temaer på dagsordenen, men i dag er der langt flere, fordi verden er blevet mere fragmenteret. De temaer, som diskuteres, er de temaer, som præger avisernes forsider. Pointen er, at man diskuterer aktuelle temaer."

Intellektuelt stimulerende

Hvad fik du personligt ud af mødet?

"Det var intellektuelt utroligt stimulerende. Der findes ikke et bedre debatforum. Det foregår sådan, at der er nogle oplæg, og så er der en fri diskussion i et stort mødelokale."

Ifølge deltagerlisten, som jp.dk har fået adgang til, deltager to journalister fra The Economist som rapportører. Deres funktion er at referere fra mødet, men kun til Bilderbergs eget referat. Også de accepterer betingelserne om tavshed.

JP er en avis, der lever af at grave hemmeligheder frem. Hvorfor skal den være repræsenteret i en sammenhæng omgærdet af så meget hemmelighedskræmmeri?

"Der er masser af sammenhænge, hvor du taler off the record. Til dette møde optrådte jeg ikke som repræsentant for JP, men i kraft af mine personlige egenskaber," siger Flemming Rose, der ikke vil be- eller afkræfte, om nogen af de danske deltagere var blandt Bilderbergsmødets oplægsholdere.

Flemming Rose understreger, at hans mødedeltagelse var finansieret af Bilderberg.

Hvad synes du om Per Clausens (Ø) holdning om, at danske politikeres deltagelse ikke bør være skatteyderfinansieret, når nu man ikke kan få nogen som helst viden om møderne?

"Det har jeg ingen holdning til."

Hvad blev der besluttet på mødet?

"Der bliver ikke besluttet noget som helst. Det er ikke et parlament. Jeg har læst et sted, at beslutningen om Irak-invasionen skulle være taget på Bilderberg-mødet i 2003. Nu var jeg der ikke selv, men..." siger Flemming Rose med en latter, der indikerer, at det næppe var tilfældet.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.