Forskere: Her er symptomerne på, at du er smittet med omikron

Omikron-varianten har anderledes smitte-karakteristika end delta - og for smittede er der en markant, positiv forskel.

Artiklens øverste billede
En af de markante forskelle på sundhedskonsekvenser af omikron i forhold til delta, som givetvis vil glæde mange, er, at ved omikron-smitte ser det ikke ud til, at man mister smags- eller lugtesansen i en periode. 

For mange tidligere smittede med delta-varianten vil symptomer som feber, muskelømhed, løbende næse, hovedpine og ondt i halsen være kendte fænomener. Men med fremkomsten af omikron er de sygdomsramtes symptomer anderledes, skriver CBS News på baggrund af nye studier.

»De første tegn på omikron-smitte er tør hoste, irritation i halsen, brystsmerter, ondt i ryggen og hovedpine,« fortæller Angelique Coetzee, chef for Sydafrikas lægevidenskabelige forening til CBS News.

Inkubationstiden er også kortere - omkring tre dage ved omikron i forhold til fire eller fem dage ved deltavirussen. Og det er desuden karakteristisk ved omikron, at symptomerne ofte er milde. Således kan mange mennesker smittet med omikron give sygdommen videre uden at vide, at de er smittet.

Ifølge den amerikanske regerings øverste coronarådgiver, Anthony Fauci, sætter omikron sig primært i de øvre luftveje. Det viser bl.a. foreløbige undersøgelser på mus og hamstere.

En af de markante forskelle på sundhedskonsekvenser af omikron i forhold til delta, som givetvis vil glæde mange, er, at ved omikron-smitte ser det ikke ud til, at man mister smags- eller lugtesansen i en periode. Et amerikansk studie viste i november, at omkring 1,6 mio. amerikanere havde langtidsproblemer med tab af smags- og lugtesansen.

Eskild Petersen, professor i infektionssygdomme ved Klinisk Institut på Aarhus Universitet, bekræfter, at symptomerne ved omikron-smitte er anderledes.

»Ved omikron er vi mere ovre i forkølelsessymptomer i forhold til delta, der har mere alvorlige influenza-karakteristika,« forklarer Eskild Petersen.

Han har ikke noget bud på, hvor mange omikron-smittede der ikke oplever sygdomssymptomer. Men han opfordrer til, at hvis man risikerer at give coronasmitte videre til sårbare, så er det en god idé at blive testet, hvis man for eksempel har begyndende ondt i ryggen og hovedpine.

»Det er godt samfundssind. Og en yderligere fordel er, at man ikke behøver at isolere sig, hvis det viser sig, at der blot er tale om en forkølelse under opsejling,« pointerer Eskild Petersen.

Selv om der er grund til at glæde sig over, at den dominerende omikron-virus giver mildere symptomer, så advarer professor Jan Pravsgaard Christensen, Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, om, at det er for tidligt at tro, at coronatruslen er ved at være ovre. Der kan sagtens komme en værre variant på et senere tidspunkt.

Der har det seneste døgn været 156 nye coronaindlæggelser i Danmark. Men der er også patienter, der er blevet udskrevet, så det samlede antal indlagte med corona er steget med 54 til 777. Det seneste døgn er der 14.414 personer i Danmark, der har fået besked om, at de er testet positive for coronavirus.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen