Alaska måler 19,4 grader anden juledag og sætter rekord
På Alaskas østlige øer er temperaturerne målt til de varmeste nogensinde for årstiden. På øen Kodiak Island sneg temperaturen sig anden juledag op på næsten 20 grader. Også Vesteuropa får varmen at føle de kommende dage.
December er sædvanligvis en kold og snefyldt affære i USA’s nordligste og største delstat Alaska, men denne jul har budt på en stribe af varmerekorder og vejr sammenligneligt med en sløv sommerdag i Danmark.
På delstatens største ø, Kodiak Island, målte vejrstationen anden juledag en temperatur på 19,4 grader, hvilket er det højeste nogensinde målt i Alaska i december.
Det skriver bl.a The Guardian på baggrund af målinger fra det amerikanske vejrinstitut National Weather Service.
I Kodiak City, der er øens største by, blev den tidligere varmerekord anden juledag slået med 11 grader celsius, da der blev målt temperaturer på 18,4 grader. Det er den varmeste temperatur nogensinde målt i byen mellem november og marts.
Længere mod øst, i bygden Cold Bay på spidsen af Alaska-halvøen, der snor sig 800 km ud i Beringshavet, blev der målt rekordhøje 16,6 grader samme dag - den tidligere varmerekord i december lød på 6,6 grader - og i byen Unalaska i øgruppen Aleuterne blev der juledag målt 13,3 grader, den varmeste temperatur nogensinde målt på juledag i Alaska.
Klimaprofessor Rick Thoman fra University of Fairbanks kalder temperaturmålingerne hen over julen i Alaska for »absurd« høje og mener, at det usædvanlige vejr er et tydeligt tegn på igangværende klimaforandringer i arktis.
»Det er præcis dette, vi forventer at se i en varmere verden,« siger han til The Guardian.
Varmen langs kysterne i Alaska har haft den sideeffekt, at massive mængder nedbør er faldet over den indre, koldere del af Alaska, som ellers plejer at være tør i december, da den kolde luft har svært ved at binde fugt. De store mængder slud og sne har medført omfattende isslag, der har lammet infrastrukturen i den indre del af delstaten.
Den usædvanlige vintervarme i Alaska flugter med de abnormt høje temperaturer målt i sommers på tværs af det nordøstlige USA og Canada, der medførte voldsomme hedebølger og skovbrande på tværs af kontinentet.
I byen Lytton i British Columbia blev der den 30. juni målt temperaturer på 49,5 grader, hvilket er det varmeste nogensinde målt i Canada.
Også i det vestlige Europa bliver vejret de kommende dage op til nytår flere steder usædvanligt varmt, da flere dybe lavtryk skubber varmen fra syd op over kontinentet. Onsdag kan man i London og Paris opleve temperaturer på 16-17 grader. I det sydlige Spanien blev der tidligere på ugen målt temperaturer på 25 grader.
Også i Skandinavien er der et vejrskifte på vej. DMI har varslet om temperaturer nytårsaftensdag på op til 10 grader, hvilket er 20 grader varmere end juledagenes bidende kulde. Holder prognosen stik, vil det blive en af de varmeste nytårsaftener nogensinde i Danmark.