Tiltalt bag terrorangrebene i Paris blev tilfældigt interviewet få timer efter angreb

En belgisk journalist på reportage morgenen efter terrorangrebene i Paris i 2015 interviewede ved et tilfælde en mand, der var på vej tilbage til Belgien. Det viser en gennemgang af arkiverne på en belgisk radiostation. Onsdag indledes en storstilet retssag i Frankrig mod ham og 19 andre mænd.

Artiklens øverste billede
Den 13. november 2015 blev Paris ramt af seks terrorangreb forskellige steder i byen. 130 mennesker blev dræbt, og mere end 400 såret, da en gruppe terrorister bevæbnet med skydevåben og bombeveste skød løs på caféer og på spillestedet Bataclan. Onsdag indledes i Frankrig en stor retssag, der skal afdække forløbet. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Tidligt om morgenen den 14. november 2015 var den belgiske journalist Charlotte Legrand sendt ud til den fransk-belgiske grænse i provinsen Hainaut som radioreporter for det belgiske public-service medie RTBF.

Aftenen forinden havde Frankrigs hovedstad, Paris, været udsat for en række terrorangreb, hvor bevæbnede mænd og selvmordsbombere havde dræbt 130 mennesker og såret over 400, og landet havde på få timer optrappet til højeste alarmberedskab.

Ved grænseovergangene havde det franske politi opsat adskillige kontrolposter for at opfange personer, som måtte forsøge at flygte ud af landet, og flere journalister var troppet op, herunder Charlotte Legrand, der ville tale med de bilister, som blev stoppet af politiet.

På et tidspunkt henvendte hun sig til passagererne i en bil, hvori der sad tre unge mænd. Hun bemærkede, at de tre mænd så trætte ud, og deres ansigter var lagt i tunge folder. Manden på bagsædet var pakket ind i noget, der lignede en dunjakke eller en sovepose.

De tre mænd sagde til Charlotte Legrand, at de fandt de mange politikontroller »lidt krænkende, men at de forstår nødvendigheden bag«, lød det i radioreportagen fra den 14. november 2015.

»De var ikke særlig søde, men de besvarede mine spørgsmål, mens deres identitetskort blev kontrolleret. Da de fik deres papirer tilbage, afbrød de samtalen og rullede deres vinduer op. De smed mig nærmest ud,« siger hun i dag til RTBF.

Hvad Charlotte Legrand ikke vidste den efterårsmorgen i 2015 var, at hun ved et tilfælde netop havde interviewet en af de mulige centrale terrorister bag terrorangrebene – den i dag 31-årige Salah Abdeslam.

De to øvrige mænd i bilen var hans venner, der var kørt fra Belgien til Paris for at hente ham, da han angiveligt grædefærdig var brudt sammen efter at have afleveret tre terrorister foran det franske nationalstadium, skriver RTBF. Han havde skilt sig af med sin egen bombevest, som franske efterforskere senere fandt at være defekt.

At det var Salah Abdeslam, der sad i bilen den novemberborgen i 2015, er ifølge RTBF bekræftet gennem udskrifter fra hans eget forhør samt de to øvrige mænds vidneforhør ved en retssag i Belgien.

Salah Abdeslam er så vidt vides den eneste overlevende af terroristerne, der deltog i angrebet i Paris 13. november 2015. Han stilles onsdag for retten i Paris, når der tages hul på den største retssag i Frankrigs moderne historie, hvor 20 mænd er tiltalt for at medvirke til af de dødeligste terrorangreb i Europa. Foto: Police Nationale/AFP

Klippet er for nyligt fundet frem hos arkiverne hos den belgiske radiostation og blev offentliggjort mandag, to dage inden der onsdag under ekstremt højt sikkerhedsberedskab tages hul på den største retssag i Frankrigs moderne historie.

Her er i alt 20 mænd er tiltalt for at medvirke til af de dødeligste terrorangreb i Europa. 6 er allerede dømt in absentia, og 5 af disse menes at være døde under angrebene. Salah Abdeslam er den eneste på anklagebænken, som formodes at have deltaget i selve udførelsen af terrorhandlingen.

At Salah Abdeslam formåede at flygte fra Frankrig under politiets radar på trods af politikontrollen, skyldes angiveligt, at hans navn ikke var kommet i politiets database på det tidspunkt.

»Vi var simpelthen uheldige. Hvis han havde passeret 15 minutter senere, ville der have været et match i databasen,« har den daværende belgiske indenrigsminister Jan Jambon senere fortalt til det belgiske medie VTM.

Salah Abdeslam var de efterfølgende fire måneder efter angrebene i Paris en af Europas mest eftersøgte personer, inden han i marts 2016 blev anholdt i Bruxelles-forstaden Molenbeek, hvorfra han menes at have været det logistiske overhoved bag en IS-terrorcelle, der også stod bag bombeangrebene i Bruxelles få dage efter Abdeslams anholdelse.

Belgiske efterforskere mener, at anholdelsen af Salah Abdeslam fremskyndte angrebene den 22. marts 2016 i den internationale lufthavn i Bruxelles og på en metrostation i byen. Et angreb, der i alt kostede 32 mennesker livet og sårede 300.

I den franske sag mistænkes han for at have spillet en stor logistisk rolle under angrebet, hvor han lejede biler og fandt skjulesteder og transporterede de tre selvmordsbombere, der sprængte sig selv i luften ved Stade de France. Efterforskerne mener også, at Abdeslam deltog i skudangrebene i det centrale Paris, og anklagerne mod ham lyder blandt andet på drab og terrorisme.

Salah Abdeslam menes at være den eneste overlevende terrorist fra angrebet mod Paris i 2015 og blev ved en domstol i Belgien i 2018 dømt for »terrorrelateret mordforsøg« for en skududveksling, han var indblandet i få dage før anholdelsen i Molenbeek. Han blev i den sag idømt den maksimale fængselsstraf på 20 år.

Når retssagen mod Salah Abdeslam og 19 andre mænd begynder, vil fransk politi vil være i højeste alarmberedskab, og gader og stræder omkring domstolen, Palais de Justice, der ligger i det centrale Paris, vil være afspærret for både biler og fodgængere.

I løbet af den ni måneder lange retssag deltager flere end 1.800 sagsøgere og 300 advokater. Den franske justitsminister, Eric Dupond-Moretti, har tidligere beskrevet retssagen som »et hidtil uset retligt maraton«.

Dommen ventes først om ni måneder, i slutningen af maj.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen