• For abonnenter

Fremtiden tegner usikker i forholdet mellem Berlin og Moskva

Gasledningen Nordstream 2 er symbolet på de stærke økonomiske interesser, der binder Tyskland og Rusland sammen, men politisk er relationen under stigende pres fra en ny generation.

Gennem 16 år har Tysklands kansler, Angela Merkel, mødt Ruslands præsident, Vladimir Putin, i et hav af forskellige situationer. Efter valget i september kan der komme nye boller på suppen i de tysk-russiske relationer. Her ses Merkel og Putin i 2012 på den røde løber i Berlin. Foto: Markus Schreiber/AP

En historie, som begyndte bag skæg og blå briller i byen med tilnavnet Elbens Firenze for fire årtier siden, når om få uger sin afslutning under Østersøens vande.

Ved udgangen af august venter konsortiet bag Nordstream 2, at rørledningen, der skal bringe milliarder af kubikmeter russisk gas til energitung tysk industri, vil stå færdig, seks år efter kontrakten blev underskrevet.

»Vi antager, at anlægsarbejdet vil være tilendebragt ved udgangen af august,« sagde konsortiets topchef, Matthias Warnig, i sidste måned til erhvervsavisen Handelsblatt.

»Vores mål er, at rørledningen kan begynde at operere senere på året,« tilføjede han.

Nordstream er lidt et levn fra fortiden.

Poul Fritz Kjær, professor, Copenhagen Business School
Gasledningen Nordstream 2 nærmer sig efter mange sværdslag sin afslutning. Her ses russiske arbejdere i 2019 på en af byggepladserne nær Skt. Petersborg. Foto: Anton Vaganov/Reuters

Færdiggørelsen af den kontroversielle forbindelse fra Skt. Petersborg-området til Lubmin i det nordøstlige Tyskland er en sjælden og kærkommen fjer i hatten for russisk diplomati på landets vestlige flanke.

Med rørledningen kan Kreml slå to fluer med et smæk: Dels cementerer den Ruslands rolle som Tysklands foretrukne leverandør af energi (med deraf følgende politiske manøvremuligheder), og dels giver den landet mulighed for at skære ned på de gasleverancer, der går via Ukraine, og dermed lægge øget pres på Kiev.

For Tyskland er den erhvervsmæssige dimension i projektet så vigtig, at den afgående kansler Angela Merkel – der trods sit kendskab til russisk sprog og kultur ikke har udstukket nogen klar linje i politikken overfor Moskva – har lagt sig kraftigt i selen for at få Nordstream 2 ført til ende.

Det er ikke en prioritet, der generelt har mødt megen forståelse uden for Tysklands og Ruslands grænser: »Er Tyskland villig til at sælge Ukraine for laveste bud og belaste forholdet til nøgleallierede fra Warszawa til Washington for at sikre sig adgang til billig gas? Kort sagt: Ja,« lød det i Europa-udgaven af det liberale, amerikanske medie Politico.

Magtfuld trio triumferer

Det ambitiøse

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.