Populært socialt medie trækker sig fra Hongkong

Den kinesisk-ejede videodelingstjeneste Tiktok har valgt at gøre sin app utilgængelig i Hongkong, efter at den udskældte sikkerhedslov er trådt i kraft.

Artiklens øverste billede
Hongkongs leder, Carrie Lam, mener ikke, at den meget omtalte sikkerhedslov vil underminere frihedsrettighederne for borgerne i byen. Foto: Kyle Lam

Den nye, udskældte sikkerhedslov, som kinesiske politikere har vedtaget, får nu for første gang konsekvenser for de sociale medier i Hongkong.

Appen Tiktok har valgt helt at trække sig fra det hongkongske marked. Det sker »set i lyset af de seneste begivenheder«, lyder det fra en talsmand ifølge flere medier, heriblandt britiske The Guardian.

Tiktok er et populært socialt medie, som unge mennesker især bruger til at dele videoer af dem selv, hvor de danser til indlagt musik. Det har ifølge egne statistikker omkring 500 mio. aktive brugere om måneden og er ejet af den kinesiske virksomhed Bytedance.

Hvad angår kinesiske apps på folks mobiltelefoner, kan jeg forsikre om, at USA også vil ramme dette rigtigt. Jeg ønsker ikke at komme præsidenten i forkøbet, men det er noget, som vi kigger på.

Mike Pompeo, USA's udenrigsminister – om muligheden for et forbud mod kinesiske apps

Beslutningen kommer, efter at Indien har blokeret appen, i frygt for at Tiktok ville udlevere brugernes private data til de kinesiske myndigheder. Tiktok har dog gentagne gange gjort det klart, at virksomheden ikke vil udlevere noget til de kinesiske myndigheder, og at den heller ikke har nogen intension om at gøre det, skulle den modtage en forespørgsel fra Kina.

Den nye sikkerhedslov, som trådte i kraft den 30. juni, giver vidtgående beføjelser til blandt andet den kinesiske efterretningstjeneste i Hongkong. Kritikere mener, at loven vil blive brugt til at mindske retten til fri tale og retten til at demonstrere mod det kinesiske styre.

Hongkongs kinesisk-støttede leder, Carrie Lam, mener dog ikke, at loven giver nogen grund til bekymring.

»Loven er kun målrettet mod fire typer af presserende sager. Den underminerer ikke det hongkongske folks rettigheder og friheder,« siger hun ifølge The Guardian.

Usikker amerikansk fremtid

I USA frygter man ligesom i Indien, at kinesiske apps som Tiktok kan bruges til overvågning af privatpersoner. Derfor overvejer den amerikanske regering et forbud mod applikationerne. Det fortæller den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, i et interview med Fox News.

»Hvad angår kinesiske apps på folks mobiltelefoner, kan jeg forsikre om, at USA også vil ramme dette rigtigt. Jeg ønsker ikke at komme præsidenten i forkøbet, men det er noget, som vi kigger på,« sagde udenrigsministeren.

Foruden Tiktok har også flere amerikansk-ejede sociale medier reageret på udviklingen i Hongkong. Mandag meddelte blandt andre Facebook og Whatsapp, at de har sat udleveringer af brugeroplysninger til de hongkongske og kinesiske myndigheder på pause.

Den pause vil gælde, indtil der er blevet foretaget en grundig vurdering af sikkerhedslovens indvirkning på menneskerettighederne, lyder det.

»Vi mener, at ytringsfrihed er en grundlæggende menneskerettighed, og vi støtter folkets ret til at ytre sig uden frygt for deres sikkerhed eller andre konsekvenser,« siger en talsmand for Facebook ifølge The Guardian.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.