Eksperter advarer: Ekstremister udnytter coronakrisen til rekruttering

Islamisk Stat går i øjeblikket efter sårbare unge, der under coronakrisen ikke har kontakt til omverdenen, lyder det fra flere eksperter.

Artiklens øverste billede
Islamisk Stat har produceret flere onlinevideoer, der gør reklame for terrorbevægelsen. Denne er fra, da organisationen var på sit højeste. Under coronakrisen forsøger IS og højreekstremister at onlineradikalisere sårbare unge, der ikke er i kontakt med professionelle voksne. Foto: AP

Terrorgruppen Islamisk Stat (IS) og grupper fra den yderste højrefløj er for tiden stærkt aktive på internettet.

Her forsøger de at rekruttere og radikalisere sårbare unge, der under coronakrisen er isoleret fra omverdenen og uden kontakt til f.eks. skolelærere og socialarbejdere, der normalt vil have bedre muligheder for at opdage og gribe ind, hvis de unge ændrer adfærd i en mere radikal retning.

»IS har opfordret til at angribe Vesten og skabe kaos. Militante islamister og den ekstreme højrefløj prøver at sprede propaganda og skabe kontakt til og rekruttere folk, de ikke har haft kontakt til før,« siger terrorforsker Magnus Ranstorp, forskningsleder på Forsvarshøjskolen i Stockholm. ​​​

De ekstremistiske grupper bruger bl.a. onlinespil og giver den vestlige verden skylden for coronakrisen, og det kan tiltrække de unge.

Man taler i flere lande om, at jihadisterne har skiftet til nye mål. F.eks. hospitaler.

Magnus Ranstorp, terrorforsker

Skiftet til nye mål

Anja Dalgaard-Nielsen, chef for Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, kalder det en »udfordrende problematik«.

»Der er ingen tvivl om, at disse grupperinger forsøger at udnytte situationen, og at de virtuelle rum spiller en væsentlig rolle. Meget forebyggende arbejde afhænger af, at lærere, socialrådgivere og andre professionelle har en føling med, hvad der rører sig hos den enkelte, der kan være i risikogruppen for at blive radikaliseret,« siger hun.

Kriminolog og radikaliseringsekspert Kasper Fisker siger:

»Det er helt klart et problem, at man nu kan sidde på sit værelse og ud af ren kedsomhed begynde at opsøge ting rundtomkring. Der er ikke lige så meget overvågning, når de ikke færdes ude i geografien.«

Islamisk Stat har længe opfordret til at angribe såkaldt bløde mål som togstationer og indkøbscentre. Men det giver i øjeblikket ikke meget mening at angribe en tom togstation.

Ifølge det britiske medie The Independent har man i Storbritannien set, at IS i stedet opfordrer til f.eks. at gå efter hospitaler, der efter råd fra antiterrormyndighederne har skærpet sikkerheden.

»Man taler i flere lande om, at jihadisterne har skiftet til nye mål,« siger Magnus Ranstorp.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, oplyser, at tjeneste følger udviklingen i det nationale trusselsbillede. Det er ikke Center for Terroranalyses, der hører under PET, vurdering, at Covid-19-epidemien i Danmark og tiltagene ofr at undgå yderlige smittespredning ændrer ved terrortruslen mod Danmark.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.