Overblik: Her er grænserne blevet lukket i Europa

Flere lande har – ligesom Danmark – lukket ned for indrejse til landet, mens andre har været mere afventende.

Artiklens øverste billede
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Meldingen var klar og ikke til at misforstå.

»Alle turister og udlændinge, der ikke kan bevise, at de har et formål i Danmark, får ikke lov til at komme ind i Danmark. Danskere vil altid få lov til at komme ind i Danmark,« sagde den danske statsminister, Mette Frederiksen, på et pressemøde fredag.

Siden da er diskussionen opstået. Vil det have den ønskede effekt at lukke grænserne ind til landet, som regeringen har besluttet frem til den 13. april for at undgå spredning af coronavirus i Danmark?

Og hvem havde egentlig besluttet, at det var nødvendigt?

»Det er en politisk beslutning. Og det respekterer vi,« siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, inden han senere uddybede:

»Der er ikke særlig god dokumentation for effekten af tiltag som grænselukning.«

Alligevel er det ikke kun Danmark, der har lukket grænserne ind til landet. Andre nationer har været mere afventende. Her er overblikket:

Lande med lukkede grænser

Det er ikke længere muligt at komme ind som udlænding uden opholdstilladelse i lande som Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Cypern og Norge. Det gælder i mindst 14 dage.

Ligesom i Danmark har det været det næste skridt for regeringerne, efter at de har lukket ned for bl.a. skoler og uddannelsesinstitutioner.

I Tyskland er det blevet besluttet at lukke grænsen til Danmark fra mandag morgen kl. 8, oplyser Daniel Günther, ministerpræsident i Slesvig-Holsten. Inden da havde det tyske nyhedsbureau DPA ligeledes fået bekræftet fra regeringskilder, at Tyskland vil lukke grænserne til Frankrig, Østrig og Schweiz fra mandag morgen for at undgå spredning af coronavirus.

Rundtomkring i verden har Marokko, Israel, New Zealand og Vietnam ligeledes lukket grænserne, mens Rusland har lukket grænsen til Polen og Norge.

Samtidig har USA lukket ned for al indrejse fra Europa i 30 dage.

Lande med begrænset adgang

I Spanien er grænserne endnu ikke blevet lukket, selv om der er blevet indført forbud mod at lukke fly ind fra Italien. Landet har lukket ned for universiteter og skoler, og borgere må ikke forlade deres hjem, medmindre de er tvunget til at tage på arbejde eller købe medicin og mad.

Det er også tilfældet i Italien, hvor enkelte lufthavne i bl.a. Rom er blevet lukket midlertidigt ned. Alle personer, der opholder sig i landet, skal holde sig indendørs, medmindre de har en gyldig grund til at begive sig ud.

I Holland har man valgt at forbyde fly fra Kina, Hongkong, Iran, Italien og Sydkorea på grund af frygt for, at virussen vil sprede sig fra de lande.

Hvis man ankommer til Kroatien fra Italien, Iran, Kina, Sydkorea eller visse områder i Tyskland, skal man være 14 dage i karantæne.

Tyrkiet har indstillet flytrafik til og fra lande som Danmark, Norge og Sverige frem til den 17. april.

Flere lande har lukket ned for al indrejse fra Italien, heriblandt Schweiz og Østrig, der har lukket grænsen ind til nabolandet, der har et af de største udbrud af sygdommen.

Lande uden restriktioner for indrejser

Europæiske lande som Albanien, Bosnien, Frankrig, Estland, Finland, Sverige og Storbritannien har indtil videre valgt at holde grænserne åbne.

Storbritannien er et af de lande, der har forholdt sig mest afventende i forhold til at ændre på befolkningens hverdag. Omkring 1.000 passagerer bliver dog screenet hver dag i lufthavnene, hvilket ifølge BBC snart vil blive opjusteret til 10.000 hver dag. Alle, der ankommer fra Italien, bliver anbefalet at gå i karantæne.

Alle skoler er dog stadig åbne, ligesom i Sverige, hvor det mest markante tiltag er et forbud mod begivenheder med 500 deltagere eller mere.

EU-Kommissionen så gerne, at indsatsen blev koordineret blandt alle medlemslandene, hvis tiltaget »skal være effektivt«, som kommissionsformand Ursula von der Leyen har udtalt.

Siden da har hun dog uddybet over for Information, at »vi siger ikke, at landene ikke skal introducere grænseforanstaltninger – det er helt forståeligt«.

Mette Frederiksen har uddybet, at Danmark »risikerer at underminere den strategi, der er valgt«, hvis der ikke bliver gjort noget ved »rejsemønsteret ind og ud af landet«.

»Vi er ikke i en situation, hvor vi som regering alene kan tillade os at læne os op ad evidens, for vi står med en ny sygdom, som udvikler sig på en måde, myndighederne ikke har kunnet forudse,« har hun udtalt og uddybede:

»Hvis vi skal afvente evidensbaseret viden i forhold til corona, så kommer vi ganske enkelt for sent.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.