Du bliver snydt, når du køber oregano

En test fra Forbrugerrådet Tænk afslører snyd med oregano i stor stil. 4 af 10 produkter er ikke, hvad de udgiver sig for. Coop har trukket produkter tilbage.

Artiklens øverste billede
Tørret oregano er tilsyneladende ikke altid oregano. Det kan også være visne blade fra andre træer og planter, viser en test. Foto: Joachim Ladefoged

Du kender det sikkert godt: Hjemme i køkkenet drysser du med rund hånd lidt ekstra oregano ud over den hjemmelavede pizza og glæder dig over duften af krydderiet, som er prikken over i’et på dit italienske mesterværk. Der er bare ét problem: Selv om der står oregano på posen, og selv om du måske har købt den allerdyreste oregano i butikken, er der ingen garanti for, at det rent faktisk er oregano, du har fået med hjem.

Det viser en test, som Forbrugerrådet Tænk har fået foretaget på et laboratorium. Her viste det sig, at der i 4 af 10 produkter var iblandet visne blade fra bl.a. oliventræer og soløjetræer, og i nogle af produkterne var det næsten halvdelen af indholdet, som ikke var oregano. Soløjetræer har det latinske navn cistus. Bladene fra træet bruges bl.a. som lægemiddel, men smager ikke af noget og tilsættes ifølge seniorrådgiver Camilla Udsen, Forbrugerrådet Tænk, kun for at spare penge.

Fødevaresvindel er et stigende problem, og oreganoen er blot endnu et eksempel på, at hvis man kan putte noget i en fødevare af mindre værdi og sælge det til en højere værdi, er der nogen, som er parate til at løbe risikoen og tjene nogle nemme penge.

Michael S. Rosenmark, leder af Fødevarestyrelsens rejsehold

»Det er meget overraskende, at så mange produkter indeholder andet end oregano – og i så store mængder. Det er ikke en fejl. Det er decideret snyd,« siger hun.

En alvorlig sag

Det er oregano af mærket Änglamark, Robero Krydderier Oregano og Kilic Oregano, der indeholder mellem 50 og 70 pct. oregano, samt Budget med cirka 70 pct. oregano – resten er erstattet med olivenblade, myrte og blade fra soløjetræet.

Coop har valgt at fjerne alt Änglamark-oregano fra butikkerne.

Camilla Udsen finder det især problematisk, at den økologiske Änglamark-oregano fra Coop til 19 kr. for 100 g indeholder en så stor andel af andre blade, og hun pointerer, at når det er en økologisk vare, er det ekstra vigtigt, at man som forbruger kan have tillid til sporbarhedssystemerne, fordi man som forbruger ikke har en chance for at vurdere, om det er økologisk eller ej.

I Coop tager kvalitetschef Malene Teller Blume sagen meget alvorligt.

»Vi erkender, at vi er blevet snydt med vores oregano, men i hvor høj grad er svært at sige. Vi er utrolig ærgerlige over det og kan på ingen måde acceptere det. Man skal kunne stole på, at når man køber oregano, ja, så er det oregano,« siger hun.

Coop har – efter at være blevet gjort bekendt med Forbrugerrådet Tænks test – selv fået testet oreganoen på et tysk laboratorium, hvor man også fandt andre blade i oreganoen, men kun 20 pct.

Coop får Änglamark-oreganoen fra et dansk økologisk pakkeri, der ligesom Coop er blevet snydt.

Coop har også fjernet Kilic-oregano fra hylderne. Det kommer fra leverandøren Megafood og sælges stadig i andre butikker. Direktør Deniz Kilic, Megafood, forklarer, at virksomheden køber oreganoen fra en tysk leverandør, der får oreganoen fra Tyrkiet.

»Vi kommer ikke til at samarbejde med den leverandør mere. Vi er blevet snydt, men heldigvis er det ikke noget sundhedsskadeligt, der er kommet i. Cistusblade bliver anvendt som lægemiddel, så oreganoen er faktisk kun blevet sundere ved, at de er blandet i,« siger han.

Mere fødevaresvindel

I Dansk Supermarked har man valgt ikke at trække Budget-oregano tilbage fra handlen med den begrundelse, at der ikke er tale om en officiel test, og at Tænk ikke har ønsket at oplyse nærmere om testmetoden. Det gør Forbrugerrådet Tænk aldrig.

På baggrund af tidligere tests er man ikke er overbevist om, at det står helt så slemt til, som Tænks test antyder.

»Selv om forbrugerne kun skal betale 6 kr. for en stor pose oregano, skal indholdet selvfølgelig være i orden, og det mener vi også det er. Vi kan ikke genkende, at 30 pct. af indholdet af Budget-oregano skulle være andre blade. Men det vil vi nu undersøge igen,« siger kvalitetschef Carina Jensen, Dansk Supermarked, der påpeger, at der er stor usikkerhed forbundet med analysemetoderne af oregano.

Som følge af testen er oregano nu på Fødevarestyrelsens liste over, hvad der skal tjekkes i den kommende tid, hvor forskellige former for fødevaresvindel står højt på dagsordenen – bl.a i forbindelse med det omfattende snyd med olivenolie, som netop er blevet afsløret.

»Fødevaresvindel er et stigende problem, og oreganoen er blot endnu et eksempel på, at hvis man kan putte noget i en fødevare af mindre værdi og sælge det til en højere værdi, er der nogen, som er parate til at løbe risikoen og tjene nogle nemme penge,« siger Michael S. Rosenmark, leder af Fødevarestyrelsens rejsehold.

Sidste år – tre år efter hestekødskandalen – lavede det hollandske forbrugerråd en rapport om fødevaresvindel. Rådet testede over 150 fødevarer og afslørede, at hver femte vare ikke var, hvad den gav sig ud for. Det var bl.a. olivenolie, honning, lammekød og oregano.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.