*

Indland

Mødres vold mod børn overses – til skade for barnet

På nogle områder udøver moren mere vold mod børn end faren.

»Jeg er blevet slået af min mor.«

Den melding fra et barn er langt fra sjælden, for når det gælder psykisk vold og den såkaldte hverdagsvold – riv, rusk, skub og niven – løfter mødrene oftere en voldelig hånd end fædrene. Det viser en kortlægning fra Red Barnet.

Når et barn fortæller, at det har været udsat for vold fra moren, risikerer beskeden at blive overhørt, fordi de færreste forbinder mødre med vold, lyder det fra Red Barnet.

»Desværre risikerer børnene at blive overhørt, for generelt har vi svært ved at forbinde kvinder med vold. Men det er et faktum, at det finder sted, og kun i de mest grove voldstilfælde, hvor kvinder og børn må flygte på krisecenter, fører mændene,« siger psykolog Kuno Sørensen fra Red Barnet.

Den der med, at ”du kan bare vente, til far kommer hjem”, den holder ikke mere.
Per Larsen, formand for Børnerådet

For netop at kaste lys over kvindernes rolle har Red Barnet lagt en række undersøgelser fra f.eks. Børnerådet og forskningscenteret SFI sammen og suppleret det med interviews med fagpersoner fra institutioner og organisationer, som beskæftiger sig med vold mod børn og unge.

»Børnene risikerer at blive yderligere skadet og tabuiseret, hvis de ikke bliver taget alvorligt med deres beretninger om, at de er blevet slået af deres mor,« tilføjer Kuno Sørensen.

Når det gælder hverdagsvolden, har 21 pct. af skolelever i 7. klasse oplevet et overgreb fra deres mor, viser Børnerådets undersøgelse fra sidste år blandt godt 4.000 børn. 18 pct. oplevede volden fra farens hånd. Hvad angår grov vold med slag og spark fører kvinderne også – omend marginalt.

»Den der med, at ”du kan bare vente, til far kommer hjem”, den holder ikke mere. Sådan var det i min barndom, men i dag er moren desværre blevet ligestillet, når det gælder vold mod børnene. Meget uheldigt, for vi risikerer at fodre en negativ voldsspiral, hvor de voldsramte børn fører mønstret videre,« siger Per Larsen, formand for Børnerådet.

FN: Danmark kan gøre mere for at forebygge misbrug af børn

Socialminister Mai Mercado (K) erkender, at vaneforestillingerne om, at volden ofte udøves af en voldsmand – og ikke af en kvinde – trives.

»Det er lige forfærdeligt og uacceptabelt, hvad enten mor eller far begår volden. Vi skal hjælpe børnene til at sige fra og opkvalificere de fagprofessionelle, så de i højere grad opfanger tegn og signaler på vold fra børnene,« siger ministeren, som er på vej med en børnerettighedspakke.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her