Politikere kræver bedre kontrol med akupunktører

Efter at fire patienter for nylig har fået punkteret deres lunge i forbindelse med akupunkturbehandling, efterlyser DF en autorisationsordning for akupunktører.

Artiklens øverste billede
I juli 2017 døde Inge Møllehaves mand, Erling Møllehave, i hjemmet i Kirke Såby. Kort inden havde han fået akupunkturbehandling. Foto:

Det bør være slut med, at alle og enhver kan tage nogle weekendkurser i akupunktur og derefter gå i gang med at stikke nåle i folks brystkasse. Der er brug for at indføre en autorisationsordning, som indbefatter en autoriseret uddannelse i akupunktur.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselotte Blixt, efter at Jyllands-Posten søndag kunne berette, at fire patienter – heraf to mindreårige – inden for det seneste år har fået perforeret deres lunger efter akupunkturbehandling. En af patienterne, en kræftsyg 71-årig mand, døde kort efter akupunkturbehandlingen i brystet.

Det bør kræve en autorisation, når man med nåle skal stikke hul på huden på folk

Liselott Blixt, sundhedsordfører

Styrelsen for Patientsikkerhed advarer mod behandlingsformen og har sat to autoriserede fysioterapeuter under skærpet tilsyn og politianmeldt en massør og en alternativ behandler, efter at de fire behandlere alle har været involveret i sager om punkterede lunger efter akupunkturbehandling. Samtidig efterlyste flere læger bl.a. myndighedskontrol.

»Vi skal skærpe kravene, og vi bliver nødt til at lave en autoriseret uddannelse og sikre, at folk kan noget særligt, før de må kalde sig akupunktør. Det bør kræve en autorisation, når man skal stikke hul på huden på folk,« siger Liselott Blixt.

Hun peger på, at den såkaldte RAB-ordning, hvor alternative behandlere, som opfylder visse formelle krav, kan lade sig registrere hos deres brancheforeninger som alternative behandlere, ikke er nogen sikkerhed for, at eksempelvis de registrerede akupunktører har en lang uddannelse i akupunktur bag sig. Kravet for registrering er ganske vist sammenlagt 660 timers undervisning.

»Men akupunktørerne kan f.eks. få deres RAB-registrering på baggrund af nogle få korte akupunkturkurser og så en række helt andre kurser i f.eks. healing,« siger Liselott Blixt.

Også Socialdemokratiets ordfører, Flemming Møller Mortensen, kræver handling.

»Det er meget alvorligt, når man på et år registrerer fire perforerede lunger efter akupunkturbehandling. Vi bliver nødt til at forbedre sikkerheden. Det kan være et spørgsmål om at lave nogle indskrænkninger i forhold til hvilke faggrupper, der må gøre hvad, ligesom vi må overveje en bedre registrering af fejl, bivirkninger og skader efter akupunktur,« siger Flemming Møller Mortensen.

De fire sager omfatter to autoriserede fysioterapeuter og to ikke-autoriserede alternative behandlere. Når det gælder autoriserede sundhedspersoner, fører Styrelsen for Patientsikkerhed tilsyn og kan sanktionere.

»Men med de alternative behandlere er vi ude på et marked, som ikke er reguleret eller autoriseret, og en politianmeldelse er den eneste måde at komme efter de alternative behandlere, som laver alvorlige skader. Men spørgsmålet er, om det er et tilstrækkeligt sikkert system for forbrugeren og patienterne. Det skal ministeren svare på,« siger han.

Hos Liberal Alliance mener ordfører May-Britt Kattrup, at de fire hændelser er »meget triste og absolut skal tages alvorligt« og hun er tilfreds med, at de allerede har fået konsekvenser.

»Men om udførelsen af akupunktur med nåle i brystet fremover skal være underlagt myndighedstilsyn, og om den behandling fremover kun må udføres af en læge, må bero på en faglig vurdering,« siger hun.

Ifølge Enhedslistens Stine Brix giver sagen anledning til at drøfte et myndighedstilsyn over for alternative behandlere som eksempelvis akupunktører.

»Det er en vigtig pointe i forhold til alternativ behandling, at man får oplysning om, at det er alternativ behandling, man medvirker i, men derfor skal det ikke være sådan, at den alternative behandling, der udføres, skal være livsfarlig. Det er klart. Det bliver man nødt til at se, om man kan sætte en stopper for, hvis det er tilfældet,« siger hun.

Hun vil tage spørgsmålet om myndighedstilsyn op på et møde med de andre partiers sundhedsordførere og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

I forhold til ønskerne om, at det kun skal være læger, som må foretage akupunktur på brystet, ønsker hun en vurdering fra Sundhedsstyrelsen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.