Indland

Ansatte i hemmeligholdt rapport: Bestyrelsen holdt ikke kontrol med forbruget på Vejle Havn

Efter kritik fra Folketingets Ombudsmand har Vejle Havn nu udleveret en hemmeligholdt rapport i en sag om muligt misbrug af skattekroner.

En hemmeligholdt rapport sender nu en hård kritik mod den tidligere bestyrelse i den kommunale selvstyrehavn Vejle Havn, der i årevis brugte millioner af kroner på turistlignende rejser, gaver og privatlignende indkøb uden den nødvendige dokumentation.

I rapporten, der har været holdt hemmelig for offentligheden i næsten to år, redegøre ansatte på Vejle Havn for deres syn på sagen, der siden januar 2016 har været efterforsket af Sydøstjyllands Politi.

Medarbejderne anklager i den 57-siders lange rapport den tidligere bestyrelse for ikke at have været interesseret i at holde kontrol med forbruget på havnen.

Borgmester anklages for trusler mod kritiker: »Stop med at grave i Vejle Havn-sagen eller vi vælter dig«

»Der har ikke været et ønske fra de forskellige bestyrelser om budget kontrol og opfølgning løbende på økonomien,« lyder det bl.a. i rapporten, hvor medarbejderne også undrer sig over den interne revision, som de betegner som »forvirrende«:

»Administration har stadig svært ved at se, hvordan man kunne få de højeste godkendelser i hus, og så ende i den situation, som man gjorde.«

Den tidligere havnebestyrelse har bestået af flere politikere fra Vejle Byråd, heriblandt de forhenværende borgmestre i Vejle, Arne Sigtenbjerggaard (V) og Leif Skov (S), og anklages af medarbejderne for sammen med den tidligere havnechef at have ansvaret for sagen.

I årene fra 2010 til 2015 brugte havnen mere end 2,2 mio. kr. på 83 rejser for bestyrelsen og medarbejdere foruden 585.000 kr. på privatlignende forbrug og indkøb til 637.000 kr., der i en rapport fra revisionsfirmaet PWC er blevet vurderet til at være muligt overforbrug.

Der blev bl.a. betalt for tøj uden firmalogo, leje af et privatfly på en rejse til Holland, køb af Ray Ban-solbriller, mere end 1.000 flasker vin og dyre turistlignende rejser til bl.a. Florida i USA.

Skandaleramt havn udlejer milliondyrt portnerhus til 3.500 kr. om måneden

I rapporten erkender medarbejderne, at de også burde »have været mere kritiske« over for de økonomiske forhold, men at der ikke »har været ført de kontrolforanstaltninger, man måtte forvente.«

Ifølge rapporten har medarbejderne været af den opfattelse, at der har været et tæt samarbejde mellem de to tidligere bestyrelsesformænd og den tidligere havnechef.

»Havnechefen har ofte instrueret administrationen efter disse møder,« lyder det i rapporten om den tidligere chef, der i oktober 2015 blev bortvist og sammen med to andre personer fortsat er sigtet i sagen

Et af de byrådsmedlemmer, som har siddet i den kritiserede bestyrelse, er den forhenværende borgmester i Vejle, Arne Sigtenbjerggaard (V). Han har været næstformand i bestyrelsen, og er tidligere blevet stærkt kritiseret i byrådet for sin rolle i sagen.

Den tidligere borgmester vil ikke kommentere rapportens konkrete indhold, men siger, at det er naturligt, at bestyrelsen har stolet på den tidligere havnechef.  

Arne Sigtenbjerggaard er »skuffet over«, at det revisionsfirma, som har stået for den årlige revision af havnens forbrug, ikke har opdaget uregelmæssighederne.

Til medarbejdernes anklager mod den tidligere bestyrelse, siger han:

»Det er meget forventeligt, at medarbejderne vil forsøge at kaste ansvaret et andet sted hen. Men jeg synes egentligt, at medarbejderne og bestyrelsen har et helt andet sted, de kunne sende den hen. Det er revisionen, som år efter år har lavet fuldstændig rene revisionsrapporter.«

Selvom rapporten torsdag er blevet frigivet til offentligheden, afviste Vejle Havn i november 2015 at give Jyllands-Posten, Vejle Amts Folkeblad og byrådsmedlem i Vejle Morten Kristensen (SF) aktindsigt i rapporten.

Efter et langstrakt sagsforløb afgjorde Folketingets Ombudsmand den 22. august i år, at afslaget var ulovligt.

Siden blev rapporten lækket til DR Trekanten, som i sidste uge beskrev rapportens indhold, og det fik blandt andre borgmester i Vejle Kommune Jens Ejner Christensen (V) til at kritisere lækagen, da han mente, at der var personfølsomme oplysninger i rapporten:

»De forurettede er de stakkels mennesker på Vejle Havn, som der bliver viderebragt personlige oplysninger om, og som bliver udstillet,« sagde borgmesteren til Vejle Amts Folkeblad.

Lækagen blev meldt til Sydsøstjyllands Politi, som i øjeblikket vurderer, om der kan rejses en sag.

Men et referat fra Vejle Havns bestyrelsesmøde den 4. september viser, at kommunens jurister allerede forinden politianmeldelsen havde vurderet i et internt notat, at der ingen personfølsomme oplysninger var i rapporten.

Politi opgiver sag om frås mod ledelse i Vejle Havn

»Notatet angiver, at der ikke er noget personfølsomt i rapporten, og at den derfor ikke kan tilbageholdes efter disse regler. Derfor anbefaler personalejuridisk afdeling i Vejle Kommune at rapporten udleveres,« står der i referatet.

Der er heller ingen overstregninger i den rapport, som Vejle Havn har sendt til Jyllands-Posten.

Sydøstjyllands Politi skriver i en pressemeddelelse, at flere har anmeldt lækagen til politiet, men at formuleringen i anmeldelserne »ikke begrænser politiets muligheder for at efterforske det, der måtte være eller blive strafferetligt relevant i løbet af en eventuel efterforskning.«

Jyllands-Posten har uden held forsøgt at få en kommentar fra den bortviste havnechef.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her