Yngre Læger efter retssag: Vi er chokerede over dommen

En ung læge er kendt skyldig i grov forsømmelse, men foreningen Yngre Læger mener ikke, at ansvaret kun kan placeres ved den unge læge.

Artiklens øverste billede
Foreningen Yngre Læger er chokerede over en dom, som ifølge dem kan få konsekvenser for unge lægers arbejde. Foto: Niels Hougaard

Onsdag blev en yngre kvindelig læge kendt skyldig i grov forsømmelse ved landsretten. Men sagen er fyldt med systemfejl, som ikke kan placeres på skuldrene af den dømte, mener foreningen Yngre Læger.

»Vi er chokerede over dommen. Der er begået så mange systemfejl i denne sag, og vi kan derfor ikke se, hvordan ansvaret alene ligger hos den yngre læge,« siger Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger, til Jyllands-Posten.

"Svendborgsagen" handler om en patient, der blev indlagt med mavesmerter på Svendborg Sygehus i august for fire år siden. På trods af at patienten var kendt på sygehuset og havde type to sukkersuge, blev der ikke målt blodsukker.

Seks timer efter indlæggelse blev han fundet i sin seng ukontaktbar. For lavt blodsukker betød, at patienten fik en svær hjerneskade. Tre uger senere døde patienten af anden sygdom.

Den yngre læge, der nu er kendt skyldig i forsømmelse, var på vagt sammen med sygeplejersker og en bagvagt. En bagvagt er en mere erfaren læge, som vanligvis skal følge op på de indledende undersøgelser og rådgive de yngre læger, forklarer Camilla Rathcke.

Bagvagten har som den unge læge været tiltalt i sagen, men er blevet frikendt.

Hos Yngre Læger undrer man sig over, at dommen antyder, at bagvagten ikke havde ansvar for alle aspekter af patientens sygdom.

»De mere erfarne læger har normalt det overordnede ansvar for patienten. Og når en ung læge foretager sig noget i forhold til patienten, skal bagvagten følge op på det. Sådan har ansvars- og opgavedelingen tilsyneladende ikke været det pågældende sted,« udtaler Camilla Rathcke.

Desuden mener hun, at der er sket flere systemfejl, hvor faste instrukser er blevet tilsidesat, som den unge læge ikke kan stilles til ansvar for.

»Som jeg er blevet orienteret, er det fast procedure, at en sygeplejerske altid måler blodsukkeret hos patienter med sukkersyge, når de indlægges det pågældende sted,« fortæller Camilla Rathcke og pointerer, at der derfor ikke plejer at være yderligere behov for, at lægen skriver det ind i journalen.

Ikke desto mindre er det, hvad den unge læge nu er dømt for ikke at gøre, og det undrer Camilla Rathcke.

Camilla Rathcke er bekymret for, hvad sagen her kan have af konsekvenser for de yngre læger og proceduren på landets sygehuse fremover.

»Jeg frygter, at de yngre læger kommer til at gå med livrem og seler, og at de derfor vil overbehandle. Vi skal jo ikke udsætte patienten for unødige undersøgelser og behandlinger, fordi den yngre læge er nervøs for at gøre for lidt og stå med ansvaret alene,« fortæller Camilla Rathcke og fortsætter:

»Hvis en bagvagt ikke skal have ansvar for hele patienten, så skal der laves en masse nye retningslinjer for, hvordan vi sikrer, at de yngre læger ved, hvad de kan regne med fra deres erfarne kollegaer og deres ledelser,« forklarer Camilla Rathcke.

Når Camilla Rathcke har nærlæst domsafsigelsen, der endnu ikke foreligger på skrift, skal hun i dialog med Danske Regioner for at drøfte om sagens afgørelse nu kræver et nyt system.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.