Indland

Politiet neddrosler fysisk bevogtning af terrormål

Stadig færre betjente bliver sat til fysisk at bevogte terrormål i Danmark, viser tal fra Rigspolitiet.

Synagogen i Krystalgade efter terrorangrebet i København i 2015. Nu har politiet neddroslet den fysiske bevogtning af mulige terrormål i København. Foto: Lars Krabbe

Vi husker alle dagene efter terrorangrebet mod Krudttønden og synagogen i København i februar 2015.

Pludselig stod der politifolk med maskinpistoler foran udvalgte terrormål i København ved jødiske forretninger, skoler og ved synagogen i Krystalgade i det indre København. Men siden er den fysiske bevogtning gradvist blevet neddroslet, viser tal fra Rigspolitiets rapport National Strategisk Analyse 2017, som DR lørdag fremlagde.

Således brugte politiet i 2015 hele 300 årsværk på bl.a. bevogtning af mulige terrormål i København, mens det tilsvarende tal i 2016 var faldet til 237 årsværk. Og i år forventer Rigspolitiet ifølge rapporten at få det tal bragt helt ned på 208 årsværk. Og politiinspektøren i Rigspolitiet, Stine Arneskov Mathiesen, bekræfter, at politiet f.eks. ikke længere døgnbevogter alle udvalgte terrormål i København.

Det betyder ikke, at vi har nedprioriteret det her område. Jeg kan godt se, at man kan få det indtryk, hvis man bare læser tallene, men det er sket gradvist, efterhånden som vi har fundet smartere måder at løse opgaven på.
Stine Arneskov Mathiesen, politiinspektør, Rigspolitiet

»Men det betyder ikke, at vi har nedprioriteret dette område. Jeg kan godt se, at man kan få det indtryk, hvis man bare læser tallene, men det er sket gradvist, efterhånden som vi har fundet smartere måder at løse opgaven på,« siger hun og understreger samtidig, at ændringerne er sket i tæt dialog med Politiets Efterretningstjeneste, PET.

»Det handler om f.eks. at analysere, om man kan nøjes med bevogtning i 12 timer nogle steder. Ligesom det handler om uddannelse af de enkelte betjente og ny teknologi, der i visse tilfælde gør bevogtningen lettere og sparer ressourcer,« siger politiinspektøren.

Neddroslingen har fundet sted, selv om terrortruslen mod Danmark ifølge PET, stadig vurderes som alvorlig. Således skriver PET i sin seneste trusselsvurdering, at terrorbevægelsen Islamisk Stat planlægger at gennemføre »mere komplekse angreb, som dem, der blev gennemført i Paris og Bruxelles«.

»Derudover søger militante islamister fortsat at understøtte og inspirere personer, der allerede befinder sig i Vesten, til at gennemføre mere simple terrorangreb,« står der.

Men det får ikke formanden for Det Jødiske Samfund Dan Rosenberg Asmussen til at komme med kritik af Rigspolitiets gradvist ændrede praksis.

Politiet har bevogtet terrormål i over 750.000 timer

»Det har hele tiden ligget i kortene, at vi skulle gå fra en mere fysisk bevogtning til en mere mekanisk bevogtning. Nu vil jeg jo ikke fortælle, hvordan det sker, men vi føler bestemt ikke, at det er blevet ringere. Og vi føler også, at vi har været taget med på råd hele vejen igennem,« siger han.

Fire timer

I 2015 efter terrorangrebet i København lød der ellers kritik fra Det Jødiske Samfund, fordi der efter angrebet mod krudttønden gik næsten fire timer, før politiet på anmodning af PET etablerede en fast bevogtning med to politifolk ved den jødiske synagoge i Krystalgade. Men siden har Det Jødiske Samfund fået øgede midler til deres egen bevogtning. Og samtidig er dialogen med politiet blevet langt bedre, forklarer Dan Rosenberg Asmussen.

»Man må bare sige, at der er nogen ting, man gør lige efter et terrorangreb, som måske ikke længere er nødvendige, når trusselsbilledet ændrer sig,« siger han.

Også politifolk har tidligere kritiseret, at politiet de seneste år har fået flere og flere opgaver. Ikke mindst i lyset af den stadigt igangværende bandekonflikt. Og derfor bakker formanden for Politiforbundet Claus Oxfeldt også op om nedskaleringen.

»Betjentene vil helst gerne arbejde med det, de normalt arbejder med. Så hvis PET mener, at det her er forsvarligt, så er det bestemt også noget, vi synes, er en god idé,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Lørdag den 14. februar ramte et terrorangreb København. I løbet af 16 timer blev to civile dræbt og fem politibetjente såret, inden gerningsmanden blev skudt og dræbt af politiet.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her