Indland

Mange forældre har et favoritbarn, lyder det fra psykologer

Det kan være en smerte at vokse op i skyggen af en foretrukken søster eller bror. At have et favoritbarn er et af de sidste tabuer, siger en psykolog.

Det er ofte den førstefødte i en familie, som forældrene bedst kan lide, forklarer den tidligere formand for Børns Vilkår og privatpraktiserende psykolog John Halse. Arkivfoto: Jan Grarup/Polfoto

De fleste forældre vil nok benægte det. Men ifølge en række eksperter har mange forældre et favoritbarn, som de forstår bedre og føler sig tættere knyttet til.

»Alle forældre kender uden tvivl følelsen af, at det er nemmere at være forældre til ét af børnene i søskendeflokken end de andre. Det kan blive skamfuldt og tabuiseret, hvis man forveksler det med, at man ikke elsker sine børn lige meget,« siger psykolog Heidi Agerkvist.

Det er rigtig sørgeligt og en stor smerte, hvis man som barn kan mærke, at far og mor holder mere af en af ens søskende end én selv.
Margrethe Brun Hansen, børnepsykolog

Cand.pæd. og -psych. John Halse, tidligere formand for Børns Vilkår, kalder det at have et favoritbarn for »et af de sidste tabuer, der er tilbage«.

»Når jeg sidder i min konsultation med forældre og stiller spørgsmålet om, hvilket barn de bedst kan lide, møder jeg først afvisning. Men skåret ind til benet viser det sig næsten altid, at der er et af børnene, de har det bedst med. Ikke sjældent den førstefødte, fordi det barn har fået den første og største opmærksomhed,« siger han.

Den oplevelse har en kvinde, som fortæller sin historie i Jyllands-Posten i dag, haft. Hun har i en meget stor del af sit liv kæmpet med følelsen af ikke at være god nok, og hun har i dag opgivet at få en god relation til sin storesøster, som, hun mener, blev favoriseret af forældrene og var årsag til, at hun selv følte sig som »det tynde øl«.

Særlig præference

International forskning bekræfter, at det ofte er den førstefødte i en søskendeflok, som bliver yndlingsbarnet. Professor Katherine Conger fra University of California fulgte i tre år 384 søskende og deres forældre og konkluderede, at 65 pct. af mødrene og 70 pct. af fædrene udviste en særlig præference for det ene af deres børn – oftest det ældste.

Ifølge børnepsykolog Margrethe Brun Hansen, der er forfatter til flere bøger om opdragelse, kan det have alvorlige konsekvenser for de børn, som vokser op i skyggen af en foretrukken søskende.

»Det er rigtig sørgeligt og en stor smerte, hvis man som barn kan mærke, at far og mor holder mere af en af ens søskende end én selv. Det er som at vokse op i en flok, men alligevel ikke høre til,« siger Margrethe Brun Hansen, der lægger ansvaret på forældrene for at afbøde konsekvenserne ved at have et favoritbarn i flokken.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her